De gevestigde orde schudt op haar grondvesten...

Paniek in de Italiaanse politiek! De burgemeestersverkiezingen zijn net achter de rug, het rechtse Lega Nord is door recente schandalen afgestraft en Beppe Grillo, de komiek die Tegenlicht in 2010 aan het woord liet, schiet met zijn politieke beweging omhoog in de peilingen. Zijn burgerbeweging heeft er zelfs twee burgemeesters bij. Is dit een voorbode van de parlementsverkiezingen volgend jaar?

Beppe Grillo (1948) behaalde zijn diploma als accountant, maar werd al snel ontdekt als komiek en kreeg op televisie bekendheid vanaf 1977 door zijn eigenzinnige optredens in verschillende tv-programma’s.

Van komiek tot activist

Grillo’s levenspad veranderde echter toen hij politieke satire in zijn grappen gebruikte, waardoor hij sinds de jaren ‘ 80 al geschuwd wordt door de televisie. Zijn optredens verplaatsten zich naar het theater, waar hij zich uitsprak tegen de massale golf van corruptie die door de Italiaanse politiek ging. Ook thema’s als economie en ecologie kwamen uitgebreid aan bod.

Nadat de charismatische Grillo van de televisie verbannen was, zocht hij zijn kanalen door een ander medium. In 2005 zette hij zijn blog beppegrillo.it op. Het was een daverend succes en het behoorde al snel tot de top tien van de meest bezochte en invloedrijke blogs ter wereld.

V-Day

In 2007 en 2008 organiseerde de Italiaanse komiek de zogenaamde V-Day’s (voor vaffanculo = ‘fuck you’), waarmee hij honderdduizenden mensen bereikte op honderden piazza’s in heel Italië. Hij zette daar plannen uit om het parlement te ontdoen van veroordeelde leden, een diverse informatiemarkt te creëren en meer burgerinitiatieven op te zetten.

Burgerbeweging

Na al het geklaag en de grappen, besefte ook een anti-politicus als Grillo dat je een systeem van binnen uit moet veranderen. Daarom werd in 2009 de Vijf Sterren Beweging opgericht. Hiermee zou zijn groeiende groep sympathisanten op een georganiseerde manier meer invloed kunnen uitoefenen op de besluitvorming in steden en gemeenten. Hoewel hij zichzelf niet verkiesbaar stelde, stelde hij wel andere kandidaten voor en moedigde hij burgers aan zichzelf verkiesbaar te stellen. Burgers die zichzelf kiezen en de gevestigde politiek aan de kant schuiven, dat is het idee.

"We zijn geen politieke partij, we zijn een idee, politieke partijen smelten weg in een grote diarree!"

Beppe Grillo

Vijf Sterren-burgemeesters

Wat de gevestigde politieke orde niet voor mogelijk hield, is nu aan het gebeuren. Beppe Grillo’s beweging is als één van de grote winnaars uit de burgemeestersverkiezingen van 6 en 7 mei 2012 tevoorschijn gekomen. Berlusconi’s Volk van de Vrijheid en Umberto Bossi’s Lega Nord leden een vernederende nederlaag en de centrumlinkse Democratische Partij bleef nagenoeg even sterk. In één klap is Grillo’s beweging de derde partij van het land geworden. Italië heeft er zelfs twee Vijf Sterren-burgemeesters bij; In kleine stadje Sarego en in de grotere stad Parma heeft de Vijf Sterren Beweging de verkiezingen gewonnen.

"We gaan niet alleen naar het parlement, we gaan regeren!"

Beppe Grillo

Voorbode?

Het daverende succes van Grillo’s Vijf Sterren Beweging roept overal vragen op. Kan dit gezien worden als een voorbode op wat komen zal, wanneer in het voorjaar van 2013 de parlementsverkiezingen zijn? Grillo’s toenemende macht en de manier waarop hij tegen alles aanschopt zorgen voor argwanende blikken uit binnen- en buitenland. Bijna op een demagogische manier bespeelt de komiek als een Messias zijn publiek en roept hij dat hij tegen links, tegen rechts en tegen de euro is. Net nu de huidige, niet verkozen premier Monti er alles aan doet om Italië niet in de voetsporen van Griekenland te laten treden. Zal Grillo zichzelf ook verkiesbaar stellen? En zal hij de boel bij elkaar weten te houden? Niemand kan iets bevestigen. Behalve dan dat de gevestigde orde schudt op haar grondvesten...

"Er komt een historische revolutie aan!"

Beppe Grillo