Over de moeilijkheden en mogelijkheden van migratie

Ian Goldin

Ian Goldin is econoom en directeur van de Oxford Martin School. Hij vertelt over de moeilijkheden en mogelijkheden van migratie.

In de media wordt vooral gerept over de negatieve gevolgen van trends zoals de groeiende wereldbevolking. Hongersnoden, energiecrisissen en klimaatrampen worden voorspeld. Ian Goldin heeft zich als doel gesteld om oplossingen te vinden voor deze problemen. Hij is de directeur van de Oxford Martin School, die voorop loopt in interdisciplinair onderzoek naar deze mondiale uitdagingen.

Meer dan 400 Oxford-onderzoekers vanuit meer dan twintig verschillende disciplines werken samen om de kennis en wil te creëren om deze problemen internationaal aan te pakken. Voor zijn inzet voor een betere wereld is Goldin genomineerd als 'Global Leader of Tomorrow' door het World Economic Forum. 

Toch schetst Ian Goldin geen eenzijdig positief toekomstbeeld. Ondanks dat mondialisering, volgens hem, kan leiden tot een tweede Rennaissance zijn er twee achilleshielen.

De eerste is een groeiende ongelijkheid: degene die uitgesloten worden van de voordelen van globalisering en dus niet meedoen. De tweede is complexiteit. Omdat de wereld steeds meer met elkaar verbonden is, kan een lokaal incident mondiale consequenties hebben. 

We certainly would not have survived as a species if we had not migrated out of East-Africa. We almost died out and it was only migration that kept us going. 

Ian Goldin

Ian Goldin heeft een bachelor van de universiteit van Kaapstad. Zijn master Economie rondt hij af aan de London School of Economics. Hij promoveert aan de universiteit van Oxford. Hij heeft meerdere boeken geschreven waaronder: Divided Nations, Meeting New Challenges en Exceptional People. Dit laatste boek gaat over de positieve invloed die migratie heeft op economische vooruitgang. Goldin is professor Globalisering en Ontwikkeling aan de universiteit van Oxford.

Van 1996 tot 2001 is Ian Goldin het hoofd van de ontwikkelingsbank van Zuid-Afrika. In deze periode is hij adviseur van president Nelson Mandela en gaat hij meerdere malen mee op staatsbezoeken. Hij zit dan tevens in verschillende raden en commissies en is financieel directeur van de commissie die aan de bid werkt om de Olympische Spelen naar Zuid-Afrika te krijgen.

Interviewer: Jos de Putter
Locatie: Oxford, Verenigd Koninkrijk
Datum: 29 januari 2013