Tegenlicht

Zwart geld: De toekomst komt uit Afrika

Tegenlicht portretteert een groep Nigeriaanse immigranten in de Chinese metropool Guangzhou.

De gemeenschap vormt de voorhoede van een belangrijke tendens die de economische en politieke ontwikkeling van de eerste helft van de 21ste eeuw zal bepalen: de koers van de emigratiestroom uit lage lonen landen wordt verlegd, van het oude continent Europa naar nieuwe economieën in Azië.

bijlagen

Terwijl Europa steeds meer een fort wordt, en tegelijkertijd in rap tempo vergrijst, kiezen Afrikaanse emigranten voor het Oosten. Dat heeft volgens experts rampzalige gevolgen voor de Europese economie, en daarmee voor de toekomst van de burgers.

biografieën

Tegenlicht volgt het dagelijks leven van 'nieuwe gelukszoekers' in China en analyseert het belang van deze ontwikkeling met filosoof en politicoloog Achille Mbembe en Ian Goldin, voormalig vice-president van de Wereldbank, adviseur van Nelson Mandela, nu professor Globalisering en Ontwikkeling aan de Universiteit van Oxford.

Uit hun analyse blijkt dat Europa zo snel mogelijk de grenzen zou moeten openen, wil het de ontwikkeling van de komende eeuw kunnen bijbenen.

Regie en research: Pieter van der Houwen
Samenstelling: Jos de Putter
Productie: Marie Schutgens
Eindredactie: Henneke Hagen en Frank Wiering

 

meer zoals 'zwart geld: de toekomst komt uit afrika'