Afrikaanse politicoloog filosofeert over Afrika's toekomst. "Geen Afrikaan kan vandaag worden beschouwd als niet verbonden met de rest van de wereld."

Achille Mbembe is een van de belangrijkste Afrikaanse academici. De van oorsprong Kameroenese publieke intellectueel laat veel van zich horen via lezingen en columns in Afrikaanse en Franse kranten. Hij denkt na over de toekomst van Afrika en over het beeld dat de wereld over het continent en de Afrikanen van zichzelf hebben.

Mbembe schreef over Afrikaanse geschiedenis en politiek, en houdt zich daardoor ook bezig met identiteits-kwesties in het continent. Nu Afrika razendsnel wordt verbonden met het internet, ziet Mbembe kans voor het continent om een sprintje te trekken richting het digitale tijdperk.

"Geen enkele Afrikaan vandaag kan nog beschouwd worden als niet verbonden met het internet. Het internet helpt Afrika om een inhaalslag te maken en dezelfde technologische ontwikkelingen door te maken als alle andere continenten en samenlevingen. Het is tegenwoordig mogelijk om van het stenen tijdperk naar het digitale tijdperk te bewegen."
 

In deze lezing uit 2011 gaat Mbembe in op de gebrekkige democratie in Afrika en hoe dit zou kunnen verbeteren. De lezing is onderdeel van een serie met als thema globalisering en sociale veranderingen, georganiseerd door The City University in New York.

De wereld en Afrika

Volgens Mbembe zal het Westenmoeten accepteren dat het minder machtig wordt. Het is een statische regio geworden die in het verleden blijft hangen, terwijl andere landen zoals China, India, Brazilië, maar ook Afrika, snel veranderen. Mbembe gelooft dat Afrika in de toekomst een rol gaat spelen bij de transformatie van de machtsverhoudingen in de wereld.

Internet speelt daar een grote rol in. Als het aan Mbembe ligt, is Afrika binnen een aantal jaar digitaal koploper en zullen de nieuwste internet-innovaties door de relatief jonge Afrikaanse bevolking op de wereld worden gebracht.

Verder onderzoekt Mbembe de manier waarop andere regio's op Afrikanen reageren. China laat bijvoorbeeld veel meer en makkelijker Afrikaanse immigranten binnen dan Europa. Daarom trekken veel Afrikanen naar het Oosten. Achille Mbembe vindt dat de reactie van Europa op migranten Apartheid-achtige trekken heeft, omdat er veel in 'wij' en 'zij' wordt gedacht en er haast niemand wordt binnengelaten. Het is belangrijk dat Afrikanen zelf deze denkwijze niet overnemen en het koloniale verleden los kunnen laten 

Achille Mbembe als academicus

Politicoloog en filosoof Achille Mbembe (1957) wordt in Kameroen geboren. Hij studeert geschiedenis en promoveert aan de Sorbonne universiteit in Parijs. Hij is verbonden geweest aan verschillende prestigieuze universiteiten, waaronder Columbia in New York, Berkeley in Californië en Yale University.

Momenteel is hij hoogleraar Geschiedenis en Politieke Wetenschap aan de Universiteit van Witwatersrand in Johannesburg, Zuid-Afrika. Tevens is hij onderzoeker bij het Wits Institute for Social and Economic Research (WISER).

Zijn meest bekende boek is  On the Postcolony (2001). Daarnaast heeft hij Sortir de la grande nuit: Essai sur l'Afrique décolonisée (2010) geschreven.