Vrij toegankelijke informatie en duurzame energie. Juliana Rotich maakt zich in de New African Century hard voor een beter Afrika en een betere wereld.

De van oorsprong Keniaanse Juliana Rotich (33) wil met openbron-technologie de wereld een betere plek maken. De jonge ondernemer en blogger is behalve een fervent voorstander van transparante informatie ook een pleitbezorger van duurzame energie. Ze schreef lange tijd voor de milieurubriek van Global Voices.

Rotich is mede-oprichter van Ushahidi.com, een open data en crowdsource-platform dat informatie over geweld in crisisgebieden (letterlijk) in kaart brengt en toegankelijk maakt voor iedereen. De software werd in 2007 geïntroduceerd tijdens de Keniaanse presidentsverkiezingen. Sindsdien is het ingezet in onder andere Japan, Pakistan, Tanzania en Haïti.

Het nieuwste project van Ushahidi is BRCK, dat een stabiele internetverbinding moet garanderen waar ook ter wereld. In onderstaande TED-talk demonstreert Juliana Rotich hoe het werkt.

Net als Achille Mbembe gelooft Rotich dat de ontwikkelingen op technologisch gebied Afrika zullen helpen een grote inhaalslag te maken de komende jaren. Ze is ervan overtuigd dat het continent veel innovaties gaat voortbrengen de komende decennia en dat we in de New African Century leven.

Zelf behoort ze tot de avant-garde. Behalve Ushahidi richtte ze in het centrum van Naïrobi een iHub op, een open werkplaats voor jonge internet-ondernemers in Kenia, maar ook een ontmoetingsplek voor investeerders, technologische bedrijven en hackers.

Rotich haalde een diploma in informatie technologie aan de University of Missouri in Kansas City. Ze is een Senior Fellow bij TED en MIT Media Lab Director's Fellow. Daarnaast is ze ook voorzitter van de Global Agenda Council on Data Driven Development bij het World Economic Forum.