Over de negatieve invloeden van goedkoop, verwerkt voedsel

Michael Pollan

Over de negatieve invloeden van goedkoop, verwerkt voedsel

Michael Pollan

Michael Pollan is journalist, auteur en voedseldeskundige. Hij vertelt over de negatieve invloeden van goedkoop, verwerkt voedsel.

De journalist en voedseldeskundige Michael Pollan (1955) publiceerde de afgelopen twintig jaar boeken en artikelen over de terreinen waar mensen en natuur samenkomen: voedsel, landbouw, tuinen, medicijnen en architectuur. Zijn laatste paar boeken gaan voornamelijk over de Westerse eetcultuur; daar blijkt een diepe kloof te zitten tussen mens en natuur. 

In zijn meest recente boek, 'Cooked: A Natural History of Transformation', herontdekt Michael Pollan de menselijke relatie met de natuur. Pollan slaat aan het koken en laat aan de hand van de vier basiselementen - vuur, aarde, lucht en water - zien hoe het anders kan in de keuken. Van verwerkte voedselachtige substanties moeten we weer terug naar écht voedsel. Om dat te bereiken moet beleid alsook gedachtengang worden veranderd.

Food marketing and food manufacturing allows you to manipulate people in such a way that they will eat more than they would otherwise. So we're expanding the fixed stomach with some succes, but obviously at a great cost to our health.

Michael Pollan

Een ander boek van Pollan, 'In Defense of Food: An Eater's Manifesto', verscheen in vertaling bij De Arbeiderspers onder de titel 'Een pleidooi voor echt eten'. 'The Omnivore's Dilemma' (niet vertaald), uit 2006, haalde de lijst van 'beste tien boeken van 2006' van de New York Times en de Washington Post

Pollan is, naast schijver en journalist, sinds 2003 ook Knight Professor of Journalism aan UC Berkeley’s Graduate School of Journalism, en staat aan het hoofd van het Knight Program in Science and Environmental Journalism. Hij studeerde o.a. in Oxford en haalde zijn Mastersgraad in Engels aan Columbia University. 

Interviewer: IJsbrand van Veelen
Locatie: Berkeley, Verenigde Staten
Datum: 19 oktober 2007