We hebben er even op moeten wachten, maar daar is-ie: de dag dat Shell reageert op de door Roger Cox en Milieudefensie aangespannen zaak tegen deze oliegigant. We belden Roger Cox, die met interesse uitkijkt naar Shells reactie.

Hoe zat het ook alweer?

In 2015 won Roger Cox samen met Urgenda tegen alle verwachtingen in de klimaatzaak tegen de Nederlandse staat. De overheid moet meer doen om de CO2-uitstoot te verminderen. Vier jaar later is Cox in samenwerking met Milieudefensie aan een nog grotere uitdaging begonnen: een klimaatzaak tegen het bedrijf Royal Dutch Shell. Shell is één van de grootste bronnen van klimaatvervuiling in de wereld.

Lang verhaal kort: op 5 april 2019 dienden Milieudefensie en Cox namens 17.379 mede-eisers en zes organisaties de dagvaarding in bij Shell in Den Haag. 

Shell kreeg tot 13 november, vandaag dus, de gelegenheid om inhoudelijk op de dagvaarding te reageren. 

We belden Roger: wat gaat er gebeuren, zodra zijn team de stukken ontvangt? 

Roger: 'Het hangt natuurlijk af van de omvang van het dossier. Onze dagvaardig was een kar vol met dozen; we kunnen hetzelfde of meer terugkrijgen. Ik ben wel benieuwd. Hoe zal het verweer van Shell ingekleed zijn? Komen we nog enkele verrassingen tegen? Dat zal in de komende weken duidelijk worden.' 

verdieping op de zaak ↓

'ik vind het niet per se spannend, maar ik kijk er wel met gróte interesse naar uit'

Milieudefensie mag hierna nog een keer reageren op de argumenten van Shell, en omdat het zo'n complexe zaak is, krijgen ze daar zeven maanden de tijd voor. Broodnodige tijd, zegt Cox. 

Roger: 'Het moet natuurlijk echt goed gelezen zijn. Ik zal de eerste dagen er eerst snel doorheen scrollen, diagonaal lezen. Maar daarna moet ik het natuurlijk serieus goed gaan lezen, vooral wat de strategie is. Voor het kerstreces willen we in kaart hebben waar we op moeten reageren. En of we daar derden, andere deskundigen, bij moeten betrekken. Ik vind het niet per se spannend, maar ik kijk er wel met gróte interesse naar uit.'