Elon Musk is de rijkste man ter wereld dankzij Tesla. VPRO Tegenlicht ging 13 jaar geleden bij hem langs, toen hij zijn eerste elektrische auto op de markt bracht.

Waarom Tesla groter werd dan Ford en General motors bij elkaar

Dankzij Tesla is Elon Musk is de rijkste man ter wereld. Dertien jaar geleden ging VPRO Tegenlicht al bij hem langs, toen hij zijn eerste elektrische auto op de markt bracht.

Ilija Bozovic - 24 december 2021

De beurswaarde van Tesla schoot dit jaar voorbij de 1 biljoen (duizend miljard dollar) en is daarmee meer waard dan Amerikaanse autofabrikanten Ford en General Motors (GM) bij elkaar. Voor Elon Musk, nu de rijkste man op aarde, lijkt het niet als een verrassing te komen.

In 2008, toen VPRO Tegenlicht bij de 37-jarige Elon Musk langs ging, was het geen vanzelfsprekendheid dat de auto van de toekomst elektrisch zou zijn. Grote autofabrikanten in Detroit en Europa durfden de stap nog niet te zetten en er werd volop gespeculeerd over waterstof als duurzaam alternatief. Maar Elon Musk wist het destijds al zeker: in de toekomst rijden we elektrisch.

Kijk de video hieronder of scroll door om verder te lezen.

'grote bedrijven zijn niet goed in revolutionaire innovatie'

Toen Tesla’s eerste auto, de Roadster, nog op de markt moest komen, zag hij bedrijven als Ford en GM als directe concurrenten. Volgens Musk hadden deze bedrijven moeite met grote vernieuwen. Het zijn de kleine bedrijven die het voortouw moeten nemen. ‘De vraag is of er een klein, getalenteerd en toegewijd team risico’s durft te nemen om iets innovatiefs te creëren. Dat is van belang, niet geld. De wereld is overspoeld met geld’,' aldus Elon Musk in 2008.

Onlangs werd de Tesla-topman door het Amerikaanse tijdschrift TIME verkozen tot ‘persoon van het jaar’. Musk kreeg de prijs onder andere omdat hij ‘oplossingen voor existentiële crises creëert en baanbrekende transformaties op poten zet.'

meer over mobiliteit →