Lang, wit en dun. Zo zag het gemiddelde model er op catwalks en in tijdschriften lange tijd uit. Maar dit is aan het veranderen. Langzaam beweegt de modewereld mee met de eisen uit de samenleving voor meer representatie van alle verschillende afkomsten, genders, en lichamen. Maar het mag wel sneller. Deze mensen zetten de vaart erin.

Elke beweging heeft voortrekkers nodig. Mensen die echt anders durven zijn. Of het nu gaat om je volledige persoonlijkheid uitdrukken in je kleding, of zelf zorgen voor een beter representatie. Zo gaat ons schoonheidsideaal er uit zien volgens Janice Deul, Dylan Westerweel en Elke van Achterberg.

Janice Deul

Met haar platform Diversity Rules probeert Janice Deul de mode-industrie diverser te maken. Ze noemt zichzelf een fashion activist. Volgens haar zijn modetijdschriften kronieken van deze tijd, die weergeven hoe wij denken over schoonheid. Omdat we dezelfde standaarden steeds terugzien bij modemerken, wordt zo'n eentonig schoonheidsideaal hardnekkig herhaald in de samenleving. Alles wat daarvan afwijkt doet er niet toe. Maar volgens Deul is schoonheid niet te vatten in een bepaalde leeftijd, lengte, huidskleur, haarstructuur, of etniciteit. 'Ik zie soms meisjes van kleur die onzeker zijn over hun uiterlijk, over hun haar. Dan denk ik: kind, je bent beeldig. Waarom kunnen we mode en modebladen niet gebruiken om iedereen zich fantastisch te laten voelen?

'Met mijn missie probeer ik te bereiken dat we allemaal blij zijn met ons uiterlijk'

Dylan Westerweel

Dylan Westerweel is modeontwerper. In zijn werk viert hij 'queerness' en individuele expressie. Het conventionele idee van mannelijkheid mag op de schop. Zijn wie je wil zijn zonder je aan maatschappelijke normen te hoeven houden, dat is zijn ideaal. Wat betekent het om als man ‘sexy’ te zijn? Westerweels ontwerpen typeren zich door brede schouders en een speciaal ‘mannencorset’ dat de mannelijke vormen accentueert. Hij is op zoek naar de mannelijke tegenhanger van de femme fatale. Iemand die in zijn/haar/hen kracht staat in zijn/haar/hen seksualiteit en gender.

'De future is queer'

Elke van Achterberg

Die behoefte aan diversiteit en representatie geldt niet allerminst voor mensen met een lichamelijke beperking. Een op de 10 Nederlanders leeft met een beperking, maar in de modewereld zie je ze bijna nergens terug. Daarom startte Elke van Achterberg haar eigen modellenbureau: Visible Models. Haar doel is om over een langere periode de norm te verbreden, in plaats van diversiteit als iets ‘bijzonders’ in te zetten. Daarom zet ze zich ook in voor gelijke betaling van modellen met en zonder beperkingen.

Lees hier hoe Elke haar eigen modellen bureau begon.