Er is een enorm tekort aan technisch opgeleiden. De geplande energietransitie dreigt te mislukken. Wat kunnen we er aan doen?

Hieke Grootendorst besloot een tijd geleden het roer om te gooien, zo vertelt ze tijdens Future Stories, de Tegenlicht Meet Up voor middelbare scholieren. Vroeger werkte ze als communicatieadviseur. Tegenwoordig is ze eigenaresse van het vrouwelijke klusbedrijf ‘Zij Klust’ in Utrecht. Ze doet alles, van schilderen tot plafonds plaatsen. ‘Er zijn veel vooroordelen en die had ik zelf eerlijk gezegd ook.’ Op de middelbare school kreeg Grootendorst te horen dat ze VWO kon doen. ‘Het wordt als zonde gezien als je daar niks mee doet.’ ‘Maar,’ zegt ze achteraf, ‘hoe zonde is het als je niets doet met wat je met je handen kunt.’ 

Een achterhaald onderscheid

Volgens Rineke van Dalen, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, ook aanwezig tijdens Future Stories, is het technisch onderwijs altijd een ondergeschoven kindje is geweest. ‘Je wordt op school continu getoetst op cognitieve aspecten, niet op het maken van dingen.’ Volgens Van Dalen is het onderscheid tussen technisch en theoretisch onderwijs, of hoger en lager onderwijs, achterhaald. ‘Bij alles wat je maakt moet je ook je hersenen gebruiken. Het onderscheid slaat nergens op, maar het zit heel diep in ons verankerd.’ Jongeren worden in een hokje geplaatst en gaan zich daar naar gedragen.

'Niemand heeft mij gewezen op de mogelijkheden in het technische vakgebied.'

Meer aandacht voor technisch onderwijs

Volgens Grootendorst zouden kinderen al eerder kennis moeten maken met technische beroepen. ‘Ik was heel handig thuis, maar op school wisten ze dit niet. Daardoor heeft niemand mij daar gewezen op de mogelijkheden in het technische vakgebied.’

Mark Sturrus, student installatietechniek en ook aanwezig bij Future Stories, is het met haar eens. ‘‘Je kan er pas achter komen dat je dit soort werk leuk vindt als je het ook daadwerkelijk een keer kan doen.’ Dit begint niet pas op de middelbare school. Al op de lagere school zou er aandacht aan moeten worden besteed.

'Dat imago van de ‘lager opgeleide’ zit zo diep, daar kunnen jullie niks aan doen. Maar je kan er wel iets aan doen dat je je er niet naar gaat gedragen.'

Technische beroepen hebben de toekomst

Dat er grote behoefte is aan technisch opgeleiden is wel duidelijk. Sturrus krijgt elke dag veel berichtjes op LinkedIn met de vraag of hij voor mensen kan komen werken. Grootendorst vertelt dat er momenteel een wachttijd van twee tot drie maanden geldt voor haar diensten.

Aan de aanwezige studenten geeft Van Dalen nog een laatste advies. ‘Dat imago van de ‘lager opgeleide’ zit zo diep, daar kunnen jullie niks aan doen. Maar je kan er wel iets aan doen dat je je er niet naar gaat gedragen.’ Dat is namelijk nergens voor nodig. Technische beroepen hebben de toekomst. 

Kijk hier de livestream van VPRO Future Stories terug

Future Stories from TjoonkGVL on Vimeo.

meer zoals dit