Activisten van de groep Just Stop Oil bestormden vorige week velden in de Engelse Premier League om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis.

De supporters vinden het maar irritant. Een activist is zojuist het veld opgerend tijdens een voetbalwedstrijd tussen Arsenal en Liverpool. Hij klampt zich vast aan een doelpaal. De scheidsrechter moet de wedstrijd tijdelijk stilleggen. Gejuich als de activist van het veld wordt gedragen: er kan eindelijk doorgespeeld worden.

Nog twee andere wedstrijden in de conservatieve Premier League worden diezelfde week onderbroken door activisten verbonden aan Just Stop Oil. De keeper van voetbalclub Wolves wordt boos en screeuwt naar de jongen. 

Kai, een twintigjarige rechtenstudent aan de Universiteit van Manchester en een van de activisten, heeft een shirt aan met daarop een link die leidt naar een video. In deze video, opgenomen vlak voordat hij het veld bestormt, zegt hij dat hij ‘dit liever niet had willen doen, maar als we zo doorgaan, dan zetten we alles op het spel. Ik wil geloven dat overheden doen wat het beste voor ons is, maar op dit moment doen ze dat niet. Ze investeren in olie en gas. Ze verergeren de situatie.’ 

Louis, een 21-jarige student bouwkunde, weet zich een dag na Kai vast te binden aan een doelpaal met een tiewrap. ‘Mijn generatie wordt geruïneerd - we hebben te maken met een crisis in levensonderhoud, een wooncrisis, een brandstofcrisis en een onleefbare planeet - maar we hebben een keuze. We kunnen ervoor kiezen om te benadrukken dat ons klimaat instort, we kunnen ervoor kiezen om weerstand te bieden aan deze regering, we kunnen ervoor kiezen om op te treden in plaats van toe te kijken,’ zo licht hij zijn actie toe.

Wanneer de actie het RTL Nieuws haalt, leest het merendeel van de reacties op Instagram: 'maar zijn tiewrap is toch ook van olie!'

bekijk hier de actie van Louis

Voetbalwedstrijd als plek voor protest

Just Stop Oil vraagt met deze acties aandacht voor de klimaatcrisis, maar specifieker voor hun eis aan de Britse overheid. De Britse regering moet geen toestemming meer geven voor nieuwe projecten rondom de productie en verkoop van fossiele brandstoffen, zo vindt de groep.

Verder schrijft de actiegroep dat extreem weer ertoe leidt dat elk jaar 62.000 voetbalwedstrijden in het Verenigd Koninkrijk moeten worden afgelast of verzet. The Guardian rapporteert dat bijna alle sporten last zullen krijgen van de klimaatcrisis door factoren als hittegolven en overstromingen.

Maar voetbalclubs zijn niet alleen slachtoffers van de klimaatcrisis, ze dragen er ook aan bij. ‘Olie- en gasmaatschappijen, de belangrijkste oorzaak van de ineenstorting van het klimaat, betalen enorme bedragen om Premier League-voetbalclubs te sponsoren om hun vuile imago op te ruimen,’ schrijft Just Stop Oil.

bekijk hier de actie van Kai

meer zoals dit

  • 20 jaar toekomst verkennen met tegenlicht

    Dit online archief gebruikt kunstmatige intelligentie om meer dan 500 uitzendingen gemaakt sinds 2002 op nieuwe manieren beschikbaar en doorzoekbaar te maken. Zoek naar specifieke fragmenten, citaten en zelfs losse shots.