Als gevolg van zware regenval heeft de oostkust van Australië de afgelopen weken last gehad van heftige overstromingen. Minister-president Scott Morrison riep de noodtoestand uit.

Een van de meest extreme rampen in de Australische geschiedenis. Zo noemde de Australische Climate Council de overstromingen van dit jaar. Tenminste twintig mensen zijn om het leven gekomen. Tienduizenden mensen hebben hun huis moeten ontvluchten.

In de staten Queensland en New South Wales vinden vaker zware regenval en overstromingen plaats. Overstromingen zijn verantwoordelijk voor 29 procent van de totale schade door extreem weer in Australië. In 2011 moesten duizenden mensen worden geëvacueerd en kwamen 33 mensen om het leven ten gevolge van de overstromingen.

Maar dit jaar zijn eerdere records gebroken. Stroomgebieden moesten veel meer water in korte tijd opvangen. In Brisbane viel nog nooit zoveel regen in drie dagen als tussen 25 en 28 februari; maar liefst 66 centimeter. Ter vergelijking: dat is net zoveel als in Londen in een heel jaar valt.

Sydney brak het record voor de natste zestien opeenvolgende dagen. Daar kwam 61 centimeter water met bakken uit de hemel.

'Klimaatverandering is geen voetnoot bij het verhaal van deze overstromingen. Het is het verhaal.'

‘Klimaatverandering is geen voetnoot bij het verhaal van deze overstromingen. Het is het verhaal,’ stelt de Climate Council in een statement over de recente overstromingen. Hoewel de overstromingen deels te verklaren zijn door het weersysteem La Niña, speelt klimaatopwarming een belangrijke rol in de toenemende intensiteit van dit soort rampen. 

Overstromingen uitgelegd

Door klimaatverandering wordt de atmosfeer steeds warmer. Voor elke graad opwarming kan de atmosfeer zeven procent meer water vasthouden. De extra warmte in de atmosfeer zorgt er tegelijkertijd voor dat er meer energie beschikbaar is. Door de combinatie van veel energie en water neemt de kans op korte, intense neerslag toe. Als gevolg hiervan zullen plotselinge overstromingen vaker plaatsvinden. Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat ze steeds extremer worden, zoals de records van dit jaar al laten zien.

Met de verkiezingen in het vooruitzicht spreekt de Climate Council politici aan op hun gebrek aan leiderschap in de klimaatcrisis. Volgens de organisatie claimen sommige politici dat de ernst van de recente overstromingen niet voorspeld had kunnen worden. Maar ‘wetenschappers waarschuwen ons al tientallen jaren dat klimaatopwarming het extreme weer in Australië zal verergeren.’

De Australische regering onder leiding van minister-president Scott Morrison heeft lange tijd niet willen streven naar netto nuluitstoot in 2050. De emissiedoelstelling voor 2030 is de helft van de Amerikaanse en Britse doelstellingen.

'Australië heeft de hoogste uitstoot van broeikasgassen door steenkool ter wereld.'

Het land van steenkool

Op de klimaattop vorig jaar bleek dat Australië de hoogste uitstoot van broeikasgassen door steenkool ter wereld heeft, bijna het dubbele van die van China. In Australië wordt steenkool nog altijd gebruikt om in het overgrote deel van de elektriciteitsbehoeften te voorzien. Ook is het land wereldwijd de grootste leverancier van steenkool. Nu Europa in rap tempo onafhankelijk wil worden van Rusland, is er zelfs sprake van een heropleving van de grondstof.

Op TikTok ging onlangs een video viraal van een oude speech van premier Morrison uit 2017. Terwijl hij een stuk steenkool vasthoudt, roept hij: ‘Dit is steenkool! Wees niet bang! Het zal je geen pijn doen!'

Binnenkort kunnen de Australiërs naar de stembus. Oppositiepartij De Groenen wil af van Australië als steenkoolland. Ze zeggen negentien miljard australische dollars te willen investeren in steelkoolarbeiders. Werknemers mogen in de mijnbouw blijven werken, maar moeten ondertussen wel zoeken naar een nieuwe baan in de groene sector.

Niet iedereen wil wachten tot de verkiezingen. Eerder probeerden een Australische techbiljonair en een Canadese investeringsmaatschappij samen de grootste energieleverancier van het land op te kopen zodat ze de kolencentrales eerder zouden kunnen sluiten.

meer zoals dit