Het begon met een Starbucksvestiging in Buffalo. Inmiddels willen al meer dan vijftig Amerikaanse Starbucksvestigingen zich bij een vakbond aansluiten.

In december vorig jaar stemden de werknemers van een Starbucksvestiging in Buffalo voor aansluiting bij een vakbond. Een unicum in de vijftigjarige bestaansgeschiedenis van de koffiegigant. Door zich te verenigen in een vakbond eisten arbeiders een betere onderhandelingspositie op.

Nu blijken de acties van de vestiging in Buffalo een rimpeleffect te hebben gehad. Inmiddels hebben meer dan vijftig Amerikaanse vestigingen petities ingediend bij de National Labour Relations Board om vakbondsverkiezingen te houden. Alleen al op 31 januari werden vijftien aanvragen gedaan. De verwachting is dan ook dat het aantal verder op zal lopen.

'De vestiging in Buffalo heeft laten zien dat het loont om risico's te nemen'

Tevergeefse anti-vakbondscampagne

Als in december nog twee andere vestigingen in Buffalo volgen, wordt vanuit het hoofdkantoor een agressieve anti-vakbondscampagne opgezet. Managers van hogerop worden ineens naar Buffalo gestuurd om werknemers te intimideren. Voormalig ceo Howard Schultz komt langs om antivakbondtoespraken te houden. Toch valt de stemming in de eerste vestiging in Buffalo positief uit. 

Voor Starbucks wordt het steeds lastiger om de groeiende beweging tegen te werken. Als de actie tot een paar vestigingen beperkt was gebleven, had het bedrijf de medewerkers kunnen intimideren zoals in Buffalo gepoogd werd. Ook sluiting was dan nog een optie geweest.

Nu zoveel vestigingen zich bij de actie hebben aangesloten, is dit niet langer mogelijk. Er zijn niet genoeg hoge piefen om naar de tientallen vestigingen te sturen en sluiting is met deze getallen zeer onwaarschijnlijk. 

'Voor Starbucks wordt het steeds lastiger om de groeiende beweging tegen te werken'

Een rimpeleffect

Volgens John Logan, professor Labor Studies aan de San Francisco State University, heeft de vestiging in Buffalo laten zien dat het loont om risico’s te nemen. Aan The New York Times vertelt hij: ‘Werknemers die een vakbond in de Verenigde Staten willen vormen, worden gedwongen een aanzienlijk risico te nemen, en het helpt als ze anderen kunnen zien die dat risico hebben genomen en waarbij het succesvol is geweest.’

meer zoals dit