Allemaal leuk en aardig, dat toekomstvoedsel, maar we producéren al heel veel eten. En gooien vervolgens ook nog eens een boel weg. Kan dat slimmer? Ja, zegt Joost, die met een app een ware anti-verspillingsrevolutie ontketende.

Restaurants, winkels, supermarkten en huishoudens verspillen samen jaarlijks zo’n 2000 kiloton voedsel (laat dat maar even op je inwerken). En dat is funest voor het milieu: ongeveer 8 procent van de klimaatuitstoot kan worden gekoppeld aan voedselverspilling. Want je verspilt niet alleen je eten, maar ook alle grondstoffen en hulpbronnen die gebruikt zijn voor de productie. Denk aan de enorme hoeveelheden water die er nodig zijn voor de productie van een stuk vlees of het hoge energieverbruik in de land- en tuinbouw.

Het klimaat lijdt onder onze huidige voedselindustrie en eetgewoonten; de hoogste tijd dus voor een radicale vernieuwing in onze voedselketen. En het tegengaan van de enorme voedselverspilling hoort daar ook bij. 

waste warrior met een missie

Dat moet toch anders kunnen, dacht Joost Rietveld. In Denemarken, waar hij een tijdje woonde, maakte hij kennis met de anti-voedselverspillingsapp 'Too Good To Go'. Winkels, restaurants en supermarkten die aan het einde van de dag eten overhouden, bieden via de app een Magic Box aan: een doos vol, van tevoren onbekende, producten die nog prima te eten zijn maar vanwege een overschot of een aflopende houdbaarheidsdatum niet meer verkocht kunnen worden. Voor drie, vier, vijf euro kan de Magic Box worden opgehaald.

Too Good To Go in Nederland

De zelfverklaarde waste warrior keerde vervolgens terug naar Nederland met een missie: Too Good To Go in ons land introduceren om ook hier de enorme voedselverspilling tegen te gaan. Geen overbodige luxe, gezien het feit dat er dagelijks zo’n 5 miljoen(!) kilo voedsel in de prullenbak verdwijnt.

Zo gezegd, zo gedaan: in januari 2018 startte de Nederlandse Too Good To Go met Joost aan het roer. Van de app wordt inmiddels gretig gebruik gemaakt. Too Good To Go heeft, twee jaar later, 1,4 miljoen geregistreerde gebruikers en 3400 Magic Box-aanbieders die samen goed zijn voor het redden van 2,7 miljoen maaltijden. 

'goed eten weggooien is gewoon idioot'

groeiend bewustzijn

‘We willen uiteindelijk naar een planeet waar geen eten meer wordt verspild, en we zien steeds meer signalen dat dit kan lukken’, zegt Joost. Want het bewustzijn over voedselverspilling lijkt te groeien: in 2019 werd er 34 kilo eten per persoon per jaar weggegooid, drie jaar eerder was dat nog ruim 41 kilo.

‘Het wordt voor consumenten duidelijk dat klimaatverandering echt een probleem is en dat onze voedselketen daar een enorme impact op heeft. Naast de app proberen we het bewustzijn te vergoten door educatieve programma’s beschikbaar te stellen, mensen te activeren hun gedrag ook binnenshuis te veranderen en zijn we in gesprek met de overheid over wet- en regelgeving rondom houdbaarheidsdata.’

verwarring zorgt voor verspilling

Bij houdbaarheidsdata valt volgens Joost nog een hoop te halen. ‘Er is te weinig kennis over houdbaarheidsdata, waardoor we die verkeerd gebruiken. Het verschil tussen TGT- producten en THT- producten is bij veel mensen niet bekend. Een TGT-datum betekent dat een product hierna niet meer gebruikt mag worden. Een THT-datum is een kwaliteitsstempel, de kwaliteit wordt na deze datum misschien iets minder maar het product is vaak nog goed te eten.’ Vijftien procent van het totaal aan weggegooid eten belandt door de verwarring rondom deze houdbaarheidsdata onnodig in de prullenbak. 

Het tegengaan van voedselverspilling in combinatie met innovaties als vertical farming en alternatieven voor vlees gaat volgens Rietveld zorgen voor een radicale verandering in onze voedselketen. ‘Ik ben ervan overtuigd dat het van producenten verwacht gaat worden zo klimaatneutraal mogelijk te produceren. Over twintig jaar is het geen uitzondering als je dat doet, maar juist als je dat níet doet. Dit gaat de drive zijn voor meer innovatie in de voedselindustrie, want er moet natuurlijk veel meer gebeuren dan alleen de aanpak van voedselverspilling.’

'we willen een planeet waar geen eten wordt verspild'

De vraag is: willen we het ook?

kweekvlees is werkelijkheid. Het is er en we kunnen het maken.