Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi (1936) is sinds mei 2008 minister-president van Italië. Ook van 1994 tot 1995 en van 2001 tot 2006 was hij premier. Naast politicus is hij ondernemer en eigenaar van het Italiaanse media-imperium Mediaset. Door tegenstanders wordt deze dubbelrol zwaar bekritiseerd. Zijn televisiestations zijn de populairste in het land en ook op de publieke kanalen heeft hij duidelijke invloed, waardoor hij een groot deel van de media in handen heeft.

Berlusconi staat in heel Europa (en een groot deel van de rest van de wereld) bekend om zijn machtsmisbruik, seksschandalen, verdenkingen van corruptie en soms ietwat ondoordachte uitspraken. Toch wist hij de meest recente regionale verkiezingen (eind maart 2010) weer te winnen. Na deze overwinning barstten de ruzies in de partij los tussen Berlusconi en Gianfranco Fini, de nummer twee van de Popolo della Liberta.

Berlusconi wil graag gezien worden als ‘gewone man’, wat terugkomt in een aantal van zijn hoedanigheden: de zelfstandige middenstander die ook zijn slechtere eigenschappen heeft (‘ik zou ook liever geen belasting betalen’), de hoeder van de vrijheid (van o.a. politieke bemoeienis), de doener/ondernemer ipv politicus en de gelovige Italiaan. Hij spreekt over zichzelf in derde persoon.

Romano Prodi

De gematigd linkse Romano Prodi was 1999 tot 2004 voorzitter van de Europese Commissie. Van 2006 tot 2008 was hij premier van Italië. Hij studeerde rechten in Milaan en Economie in Londen en werkte ook als hoogleraar en onderzoeker in de Economie. Prodi, de bedachtzame, houterige studiebol vormt met zijn ietwat duffe uitstraling een regelrecht contrast met de zelfverzekerde, onvoorspelbare rokkenjager Berlusconi.

Walter Veltroni

Walter Veltroni, van origine journalist, schrijver en politicus, was van 2001 tot 2008 burgemeester van Rome en is vanaf oktober 2007 leider van de Italiaanse Democratische Partij (Partito Democratico). Als burgemeester ontmoette hij in 2005 Barack Obama in Washington en werd hij een van zijn eerste aanhangers in Europa. Ook zijn verkiezingslied ‘Si puo fare’ doet sterk denken aan de slogan ‘Yes, we can!’ van Obama.