Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi (1936) is sinds mei 2008 minister-president van Italië. Ook van 1994 tot 1995 en van 2001 tot 2006 was hij premier. Naast politicus is hij ondernemer en eigenaar van het Italiaanse media-imperium Mediaset. Door tegenstanders wordt deze dubbelrol zwaar bekritiseerd. Zijn televisiestations zijn de populairste in het land en ook op de publieke kanalen heeft hij duidelijke invloed, waardoor hij een groot deel van de media in handen heeft.

Berlusconi staat in heel Europa (en een groot deel van de rest van de wereld) bekend om zijn machtsmisbruik, seksschandalen, verdenkingen van corruptie en soms ietwat ondoordachte uitspraken. Toch wist hij de meest recente regionale verkiezingen (eind maart 2010) weer te winnen. Na deze overwinning barstten de ruzies in de partij los tussen Berlusconi en Gianfranco Fini, de nummer twee van de Popolo della Liberta.

Berlusconi wil graag gezien worden als ‘gewone man’, wat terugkomt in een aantal van zijn hoedanigheden: de zelfstandige middenstander die ook zijn slechtere eigenschappen heeft (‘ik zou ook liever geen belasting betalen’), de hoeder van de vrijheid (van o.a. politieke bemoeienis), de doener/ondernemer ipv politicus en de gelovige Italiaan. Hij spreekt over zichzelf in derde persoon.