Op achternaam en alfabetische volgorde de belangrijkste personen die in de aflevering aan de orde komen.

MAHMOUD AHMADINEJAD

Ahmadinejad (Aradan, 1956) is de zesde president van de Islamitische Republiek Iran. Hij won de verkiezingen in augustus 2005 en zijn termijn loopt tot 2009, wanneer hij zich herkiesbaar kan stellen. Van 2003 tot zijn aan presidentschap was hij burgemeester van Teheran. Ahmadinejad staat te boek als ultraconservatief, hij weigert de ontwikkeling van nucleaire technologie in Iran stop te zetten, ondanks herhaalde verzoeken hiertoe door de VN-Veiligheidsraad.

MARTIN VAN CREVELD

Israëlische militair historicus en polemoloog. Werd geboren in Nederland; kort na zijn geboorte emigreerden zijn ouders naar Jeruzalem. Heeft zowel een graad aan de London School of Economics als aan de Hebrew University in Jeruzalem, waaraan hij sinds 1971 verbonden is. Inmiddels als hoogleraar. Schreef een vijftiental boeken over oorlog en strategie. Het bekendst zijn 'The Transformation of War' (1991), 'The Sword and the Olive' (1998), 'The Rise and Decline of the State' (1999) en 'The Changing Face of War: Lessons from Combat' (2006).

ANOUSH EHTESHAMI

Anoush Ehteshami is professor Internationale Betrekkingen en directeur van de School of Government and International Affairs aan Durham University in Engeland. Hij was tussen 2000 en 2003 vice-president van de British Society for Middle Eastern Studies (BRISMES). Auteur van diverse boeken en artikelen op het vlak van geopolitiek, internationale betrekkingen en politieke economie van het Midden-Oosten. Hij is tevens 'fellow' van het World Economic Forum. Zojuist publiceerde hij 'Globallization and Geopolitics in the Middle East. Old Games, New Rules.' En in de zomer zal 'Iran and the Rise of Its Neoconservatives: The Politics of Tehran's Silent Revolution' verschijnen.

BRIGITTE GABRIEL

Libanese journalist, auteur en activiste (Marjayoun Libanon, 1965)
Wikipedia noemt haar terecht 'journalist, auteur en aktiviste' en daar zou nog 'ex-anchorwoman' aan toegevoegd kunnen worden. Het fenomeen Gabriel maakte als christelijk jong-volwassene tussen 1975 en 1990 de -verschrikkingen van de- burgeroorlog mee. Ze was 'newsanchor' voor Middle East Television (te ontvangen in Israël, Egypt, Syrië, Jordanië, Cyprus en Libanon). Emigreerde in 1989 naar de VS, waar ze haar eigen produktie/reclame-bedrijf begon. Ze levert content voor alle major networks. Na 11 september 2001 begon ze een kruistocht tegen radicaal-islamistische terreur met de stichting van American Congress for Truth.org en uiteindelijk haar boek 'Because They Hate: A Survivor of Islamic Terror Warns America' (sept. 2006). Ze claimt daarin dat ze 'verraden is door haar eigen land, en gered door vijand Israël'. Vanuit Virgina Beach hamert Gabriel als een soort Amerikaanse Ayaan Hirsi Ali op de noodzaak van acties tegen Ahmadinejad's Iran, teneinde de toekomst van Israël veilig te stellen.

JOHN HAGEE

Televisie-dominee (Texas, 1940) van de Cornerstone Church in San Antonio, Texas. Tevens CEO van Global Evangelism Television. En organisator van de reeks 'A Night to Honor Israel'. Zijn biografie meldt fijntjes dat hij inmiddels 21 reizen naar Israël heeft ondernomen, en dat hij in contact heeft gestaan en nog steeds staat met elke Israëlische president en premier sinds Menachim Begin. In zijn boek 'Jerusalem Countdown' beschrijft John Hagee de endtimer eindstrijd in het Jerusalem van de nabije toekomst.

ABDUL QADIR KHAN

Deze Pakistaanse atoomgeleerde (1935) wordt beschouwd als de vader van het Pakistaanse nucleaire atoomprogramma, en daarmee als vader van de Pakistaanse atoombom. In de jaren zeventig studeerde Khan in verschillende West-Europese landen, waaronder Nederland. In 1983 veroordeelt de Amsterdamse rechtbank Khan wegens bedrijfsspionage bij Urenco, een Almeloos’ bedrijf dat uranium verrijkt en waar Khan werkzaam was. In 2003 beschuldigt het Internationale Atoomagentschap (IAEA) Khan van het verhandelen van technologie aan Iran, Noord-Korea en Libië, hetgeen Khan in 2004 toegeeft. De Pakistaanse Musharraf plaatst hem onder huisarrest, verdere maatregelen tegen Khan blijven uit.

TONY JUDT

Brits historicus (Londen, 1948) gespecialiseerd in Europese Geschiedenis. Geeft leiding aan het Remarque Institute van de New York University. Schrijft en spreekt op niet mis te verstane wijze over het huidige Israël en kan dat naar eigen zeggen doen 'juist omdat hij Jood is'. Kenschetst Israël als een 'belligerently intolerant, faith-driven ethno state' en als 'het land dat maar niet wil volwassen wil worden'.
Boeken: Postwar: A History of Europe since 1945. Penguin Press, 2005 (Nederlandse vertaling ' Na de Oorlog', Uitgeverij Contact, 2006). Identity Politics In A Multilingual Age. Palgrave, 2004.

ETGAR KERET

Israëlische auteur (Tel Aviv, 1967). Keret geldt als de 'Amos Oz van zijn generatie', of in Nederland ook wel als de Israëlische tegenvoeter van Arnon Grunberg. Debuteerde in 1992 - dan 25 jaar oud- met de korte verhalenbundel 'Pipelines'. Schreef voor theater ('Entebbe: a Musical'), film, televisie en strips. Brak door met 'Missing Kissinger' (1994); de laatste jaren is hij bekend van 'The Bus Driver Who Wanted to Be God' (2004, verhalen), 'Pizzeria Kamikaze' (beeldroman, 2006) en 'Gaza Blues' (verhalen, met Samir El-Youssef, 2006). Zijn soepele, alledaagse en humorvolle straatstijl van schrijven maakte sinds midden jaren '90 de short story weer immens populair in Israël.

RICHARD PERLE

Richard Perle heeft als bijnaam 'the prince of darkness'. Deze Amerikaanse politiek adviseur en lobbyist (1941) is een gezaghebbend lid van diverse conservatieve denktanks. Was in de jaren '80 defensiesecretaris van Ronald Reagan. Geldt als één van de belangrijke architecten van het Project for a New American Century. Schreef in 2003 'An End to Evil'. Waarschuwt nu voor het gevaar dat Teheran uitstraalt, maar meent ook te kunnen hopen op het pluralisme van het moderne Iran. Richard Perle is momenteel, net als Ayaan Hirsi Ali, vooraanstaand lid van de rechtse denktank American Enterprise Institute.

TUVIA SAGIV

Architect en archeoloog ('wie in Israël architect is, is in feite automatisch ook archeoloog'). Tuvia Sagiv heeft een architectenkantoor in Tel Aviv maar is bekender geworden door zijn Tempel-theorie. Diverse archeologen hebben zich namelijk gebogen over de terugkeer van de Messias, en de herbouw van de Joodse Tempel. Heersende theorieën (Ritmeyer, Bahat, Kaufman) localiseren de resten van de aloude Joodse tempel op of vlak naast de huidige moslim-heiligdommen Al Aqsa moskee en Rotskoepelkerk. Sagivs theorie is dat de locatie zich precies bevindt tússen die 2 gebouwen. Hetgeen een vreedzame oplossing in de toekomst niet geheel zou uitsluiten.

LAWRENCE WILKERSON

Lawrence B. Wilkerson is bij vriend en vijand bekend als 'Larry'. Voormalig stafchef van de Amerikaanse minister van defensie: generaal Colin Powell (2001-2005). Was zelf kolonel in de marine. Is Vietnam veteraan, inmiddels gepensioneerd. Geeft les in militaire strategie aan de George Washington University en het William & Mary College in Williamsburg, Virginia.
Wilkerson wordt niet moe om zijn verontwaardiging te uiten over de wijze waarop de militaire macht in de VS voor het 'pro-Israel' karretje gespannen werd. In zijn ogen mag het leger nooit meer op die manier 'gekaapt' worden door ideologische belangen.