overzicht van gebeurtenissen

Juli 1985
De bedrijven Houston Natural Gas en Internorth verenigen zich en gaan verder als energiebedrijf Enron.

19 oktober 1987
Zwarte Maandag: De Dow Jones Index keldert met 508 punten, een daling van ruim 20%. Dit is de grootste daling op één dag in de geschiedenis van Wall Street

1989
Enron begint met het verhandelen van aardgas producten. Hiermee wordt Enron de grootste aardgashandelaar van Noord-Amerika en Groot-Brittannië.

Juni 1990
Jeff Skilling, voormalig consultant voor het organisatieadviesbureau McKinsey & Co, wordt ingelijfd bij Enron

11 juni 1991
Enron vraagt de Securities and Exchange Commission (SEC) goedkeuring om de boekhouding te doen volgens het mark-to-market principe.

30 januari 1992
De SEC geeft toestemming voor het mark-to-market boekhouden.

1993
Enron bouwt een enorme gasgestookte energie centrale in de Indiase deelstaat Maharashta. De constructiekosten voor dit project worden geraamd op 2,8 miljard dollar.

1996
Enron krijgt de rechten om elf aardgasvelden in Oezbekistan te exploiteren.
Kosten: 1,3 miljard dollar. Het doel van dit project is de verkoop van aardgas op de Russische markt. Tevens moeten de gaspijplijnen van Turkmenistan, Oezbekistan en Afghanistan met elkaar verbonden worden.

8 januari 1996
De bouw van de energiecentrale gaat gepaard met allerlei financieringsproblemen.
Enron en de Indiase deelstaat Maharashtra sluiten een nieuwe overeenkomst.

10 december 1996
Jeffrey Skilling wordt de nieuwe chief operating officer (COO) van Enron.

24 mei 1999
Tim Belden, hoofd van de West Coast Trading Desk in Oregon, experimenteert voor het eerst met de nieuwe regels van de gedereguleerde energie markt van Californië. Dit experiment staat beter bekend als het 'Silverpeak Incident' en kost de staat Californië 7 miljoen dollar. Belden zoekt naar allerlei hiaten in de nieuwe wetgeving om de prijs van elektriciteit te doen stijgen. Vanaf dit moment krijgt de Californische bevolking te maken met torenhoge energieprijzen en grote stroomstoringen.

28 juni 1999
De Raad van Bestuur bepaalt dat financieel directeur Andy Fastow zich niet langer aan Enron's ethische code hoeft te houden. Met deze vrijstelling kan Fastow een private equity fund (LJM) oprichten. Dit bedrijf handelt met en haalt geld op voor Enron. LJM wordt later bekend als het instrument waarmee Enron haar investeerders deed geloven dat de zaken er goed voorstonden, ook al was dit niet het geval.

19-20 januari 2000
Op de jaarlijkse bijeenkomst voor analisten zegt Skilling: "EES is just rockin' and rollin'". De volgende dag lanceert Enron haar dubieuze plan om niet gebruikte bandbreedte te verhandelen. Scott McNealy van Sun Microsystem is bij de bijeenkomst aanwezig om het plan te steunen. Aan het einde van de dag is het aandeel Enron gestegen met 26%

5 mei 2000
In een interne e-mail presenteert een Enron zakenman een nieuwe strategie genaamd 'Death Star' om de energieprijs te stuwen.

12 mei 2000
Timothy Belden (hoofd van de West Coast Trading Desk) laat het Enron hoofdkwartier weten dat het goed gaat: stijgende prijzen. Belden heeft voor veel geld gewed dat de energieprijzen in Californië zullen stijgen.

22 mei 2000
Het bedrijf dat de energiecentrale beheert en verantwoordelijk is voor vraag en aanbod van energie, Californian ISO (Independent System Operator), kondigt een noodtoestand af vanwege lage energievoorraden.

12 juni 2000
Op een conferentie in Las Vegas vergelijkt Skilling (bij wijze van grap) Californië met de Titanic.

July 2000
Enron maakt bekend dat de Breedband afdeling (EBS) gaat samen werken met Blockbuster, een Amerikaanse DVD- en videoketen, om on-demand video's te leveren.

23 augustus 2000
Het aandeel Enron bereikt een recordhoogte van 90 dollar per aandeel, daarmee is Enron 70 miljard dollar waard. De FERC (the Federal Energy Regulatory Commission) wil een onderzoek beginnen naar de strategieën die gebruikt zijn om de energieprijzen in Californië te stuwen.

3 oktober 2000
Enron raadsman Richard Sanders reist af naar Portland om Tim Beldens strategieën wat betreft de energieprijzen te bespreken.

Nov. 1, 2000
De FERC stelt dat Enron niks te maken heft met de wantoestanden in Californië.

6 december 2000
Christian Yoder and Stephen Hall schrijven een interne memo over de strategieën van Belden.

13 december 2000
Enron maakt bekend dat Jeffrey Skilling de functie chief executive zal overnemen van Ken Lay. Lay blijft als voorzitter van de raad van bestuur actief.

Eind 2000
Volgens de 'agressieve' boekhouding van Enron heeft het bedrijf 53 miljoen dollar verdiend met een mislukte samenwerking, terwijl er geen stuiver winst was gemaakt.

17 januari 2001
Onvrijwillige afsluitingen van het energienetwerk (Rolling Blackouts) in Noord Californië.

22 januari 2001
Kwartaal bijeenkomst voor analisten - Skilling rapporteert: "outstanding...fantastic...tremendous..."

Februari 2001
Tom White neemt ontslag van EES (Enron Energy Services). Hij incasseert 14 miljoen dollar en bouwt een huis in Naples, Florida, kosten: 6,5 miljoen dollar.

5-14 februari 2001
Adviseurs van het accountantsbureau Arthur Andersen komen bijeen om te bespreken of Enron als cliënt behouden moet worden. De adviseurs noemen het mark-to-market principe 'intelligent gokken'

14 februari 2001
Bethany McLean van het blad 'Fortune' interviewt Jeff Skilling.

15 februari 2001
Mark Palmer en Andy Fastow gaan naar de redactie van Fortune om vragen te beatwoorden over Enron. Fastow doet hier de beruchte uitspraak: "I don't care what you say about the company. Just don't make me look bad".

19 februari 2001
Het artikel "Is Enron Overpriced?" van Bethany McLean verschijnt in het blad 'Fortune'.

Feb. 21, 2001
Skilling maakt het nieuwe doel van Enron bekend: "The World's Leading Company".

17 april 2001
Tijdens een conference call noemt Skilling een van de deelnemers 'asshole'. Deze conference call wordt later bekend als 'the asshole call'.

Mei 2001
Lou Pai verlaat Enron met ruim 280 miljoen dollar. Pai is de enige ex-Enron mananger die heeft kunnen profiteren van de teloorgang van Enron.

21 juni 2001
Skilling krijgt een taart in het gezicht in de Commonwealth Club te San Francisco

Juni 2001
De FERC grijpt eindelijk in; de energieprijs wordt beteugeld en de energiecrisis in Californië komt tot een eind.

14 augustus 2001
Skilling neemt ontslag bij Enron. Hij zegt echter dat het goed gaat met het bedrijf. Lay, inmiddels CEO, beweert dat Enron nog nooit zo sterk is geweest.

15 augustus 2001
Jim Chanos denkt dat het aandeel Enron zal kelderen en zet daar ook flink op in. Het vertrek van Skilling is volgens Chanos een teken dat het slecht gaat met het bedrijf: Enron boekt een verlies van 1,3 miljard dollar in het eerste half jaar.

16 augustus 2001
Sherron Watkins, vice president van Enron, schrijft Ken Lay een anonieme brief waarin ze haar zorgen uit over de gang van zaken bij Enron. Watkins wordt de klokkenluider in de Enron zaak.

September 2001
Skilling verkoopt 15,5 miljoen dollar aan aandelen en zorgt voor een totale aandelen verkoop van 7 miljoen dollar sinds mei 2000.

26 september 2001
Op een werknemers vergadering stelt Lay dat het aandeel Enron een 'incredible bargain' is. Hiermee spoort hij zijn werknemers indirect aan te investeren in Enron.

17 oktober 2001
Voor het eerst komen de wanpraktijken van Andy Fastow en het merkwaardige handelen van Enron aan het licht in een artikel in 'Wall Street Journal'.

23 oktober 2001
Arthur Andersen stuwt ruim een ton Enron documenten door de papierversnipperaar.

28 november 2001
Het aandeel Enron keldert tot 1 dollar.

2 december 2001
Enron vraagt faillissement aan.

9 januari 2002
De geruchten worden bevestigd: justitie begint een strafrechtelijk onderzoek naar Enron.

10 januari 2002
Arthur Andersen geeft toe dat werknemers van het departement in Houston documenten over Enron hebben vernietigd.

23 januari 2002
Lay neemt ontslag als voorzitter en CEO van Enron.

25 januari 2002
Topman Cliff Baxter pleegt zelfmoord.

2 februari 2002
Het 'Powers Report' verschijnt, een 218 pagina tellende samenvatting van een onderzoek naar de ondergang van Enron. Dit onderzoek wordt geleid door de universiteit van Texas en beschuldigd currupte top en de nalatige directeuren.

7 februari 2002
Andy Fastow en zijn rechterhand Micheal Kopper beroepen zich op de 'fifth amendment'. Dit artikel zorgt ervoor dat verdachten kunnen zwijgen, zodat ze bij verhoren geen belastende feiten over zichzelf prijsgeven. Skilling stelt dat hij niet wist van problemen bij Enron toen hij ontslag nam.

14 maart 2002
Voormalig partner Arthur Andersen wordt beschuldigd van belemmering van de rechtsgang door het vernietigen van Enron documenten, toen het onderzoek naar de financiën van Enron begon.

9 april 2002
David Duncan, Arthur Andersens top accountant, bekent schuld wegens belemmering van de rechtsgang.

15 juni 2002
Na een zes weken durende rechtzaak wordt Arthur Andersen vervolgd wegens belemmering van de rechtsgang. Deze beslissing werd genomen na een 72 uur durend juryoverleg.

31 augustus 2002
Arthur Andersen raakt zijn bevoegdheid tot boekhouden kwijt in de Verenigde Staten. 85000 mensen verliezen hun baan, en 9 miljard dollar aan jaarlijkse omzet verdwijnt.

31 oktober 2002
Andy Fastow wordt 78 keer samenzwering, fraude, witwas praktijken, etc. ten laste gelegd.

10 september 2003
Ben Glisan wordt schuldig bevonden aan samenzwering en is de eerste Enron executive die achter slot en grendel belandt.

Oktober 2003
Boek "The smartest guys in the room - the amazing rise and scandalous fall of Enron" verschijnt. De auteurs zijn Bethany McLean en Peter Elkind.

14 januari 2004
Andrew Fastow krijgt 10 jaar cel en 23,8 miljoen dollar wordt in beslag genomen. Hij verleent zijn medewerking aan de Enron taskforce en helpt bij het onderzoek.

19 februari 2004
Jeff Skilling wordt in 35 zaken in staat van beschuldiging gesteld: zelf zegt hij onschuldig te zijn. Hij is de hoogste Enron fuctionaris die tot dan toe wordt beschuldigd van strafbare feiten.

18 mei 2004
Ken Lay wordt gearresteerd en geboeid naar de rechtbank gebracht.

8 juli 2004
Beschuldigd van 11 zaken van fraude en het verkondigen van leugens, geeft Enrons directeur Ken Lay zich over aan de FBI. Hij neemt de volle verantwoordelijkheid voor het falen van Enron, maar beweert toch onschuldig te zijn. In een persconferentie zegt hij dat alleen een 'superman' op de hoogte zou kunnen zijn van alles wat er gebeurde in het bedrijf.

30 juli 2004
Ken Rice, voormalig CEO van Enron Broadband Servicen (EBS) wordt schuldig bevonden aan fraude.

Januari 2005
De documentaire "Enron: smartest guys in the room" van Alex Gibney verschijnt.

5 juli 2006
Kenneth Lay sterft. Voordat de rechters kunnen beslissen over zijn celstraf, overlijdt hij aan een hart aanval.

23 oktober 2006
Jeffrey Skilling wordt veroordeeld tot 24 jaar en 4 maanden cel.

Door: Sakti Khedoe