De belangrijkste personen die in de aflevering aan de orde komen in alfabetische volgorde.

ABDULRAHMAN AL-ZAMIL

Dr. Abdulrahman A. Al-Zamil maakt deel uit van een van de zeven meest invloedrijke families in Saoedi-Arabië. Hij is bestuursvoorzitter van de Zamil Group Holding Company, een internationaal conglomeraat dat wereldwijd actief is in uiteenlopende bedrijfstakken. Dr. Abdulrahman A. Al-Zamil studeerde rechten aan de Universiteit van Cairo en Internationale Betrekkingen in de Verenigde Staten. Hij is voormalig minister van Handel en onderminister van Elektriciteit. Op dit moment maakt hij deel uit van de Shoura, het Saoëdische parlement. Hij maakt zich sterk voor de modernisering van Saoedi-Arabië, maar met behoud van eigen cultuur en religie.

COLIN J. CAMPBELL

Colin J. Campbell (1931) studeerde geologie aan de St Paul's School en aan het Wadham College in Oxford. Vervolgens werkte hij bij de oliebedrijven Texaco en Amoco. Campbell voorspelde dat de olieproductie zijn piek in 2010 zou bereiken. De consequenties hiervan zijn volgens hem onzeker, doch drastisch. Het overgrote deel van de energie in de wereld wordt namelijk uit fossiele brandstoffen gehaald. Campbell is de oprichter van de Association for the Study of Peak Oil and Gas, een organisatie die onder andere internationale conferenties over het onderwerp peak oil organiseert.

KENNETH S. DEFFEYES

Geoloog Kenneth S. Deffeyes wordt gezien als een toonaangevende expert op het gebied van het fenomeen ‘peak oil’. Deffeyes werkte samen met M. King Hubbert, die in 1956 voorspelde dat de Amerikaanse olieproductie aan het begin van de jaren 70 een piek zou bereiken. Hubberts voorspelling werd door verschillende olie-experts en economen bekritiseerd totdat in 1971 zijn voorspelling een waarheid bleek te zijn geworden. Om deze reden wordt de periode van 100 jaar waarin het grootste deel van de wereldwijde olie ontdekt wordt ‘Hubbert’s Peak’ genoemd. Voordat Deffeyes zich in 1967 verbond als docent aan de Princeton Universiteit, werkte hij als onderzoeker bij het onderzoekslaboratorium van Shell in Houston, Texas. Naar aanleiding van de dreigende oliecrisis in de 21e eeuw en na het bestuderen van Hubbert’s Peak schreef hij twee boeken: Hubbert's Peak: The Impending World Oil Shortage (2001) en Beyond Oil - The View from Hubbert's Peak (2005).

MIKHAIL DELIAGIN

Mikhail Deliagin (1968) was de hoogste adviseur van Poetin. Hij studeerde economie aan de Moscow State University en werkte als analist en adviseur voor de Russische overheid. Daarnaast was hij adviseur van Evgeni Primakov, leider van de Russische partij 'Otechestvo - Vsva Rossiya' (1999-2002). Tussen 2002 en 2003 was hij assistent van premier Kas'yanov. Sinds 1998 is hij, met een korte tussenpauze van een jaar tussen 2002 en 2003, directeur van het Russisch 'Institute for Globalization Problems'.

THOMAS FRIEDMAN

Drievoudig Pulitzerprijs-winnaar Thomas L. Friedman (Minneapolis, 1953) studeerde Mediterrane studies aan de Brandeis University en moderne Midden Oosten studies in Oxford. In 1981 kwam Friedman in dienst van de New York Times en in 1982 werd hij chef van het Middle East bureau in Beiroet. Na 1988 was hij correspondent in Washington (eerst in de sector economie, daarna als Witte Huis-verslaggever). Sinds 1995 schrijft Friedman de buitenlandcommentaren van de Times. Vanuit die functie werd hij wereldberoemd columnist. In Friedman's huidige werk staan de onderwerpen olie en energie centraal. Met Kenneth Levis maakte hij de documentaire 'Addicted to Oil' (premiere op Silverdocs, juni 2006). In september kwam zijn boek Hot, Flat and Crowded uit over het belang van een groene revolutie.

NIKA GILAURI

Nika Gilauri (1975) studeerde Internationale Economische Relaties aan de Tbilisi Universiteit, Engels aan het Burnemouth College in Engeland, economie aan de Limerick Universiteit en haalde zijn Master Internationaal Management aan de Philadelphia Temple University. In 2000 was Gilauri financieel consultant op het gebied van energieprojecten binnen het Small Business Development Center. In 2001 werd hij benoemd tot financieel consultant van Telecom of Georgia. Tussen 2003 en 2004 werkte hij in opdracht van het Ierse bedrijf ESB voor het elektriciteitsbedrijf van de Georgische staat. Op 17 februari 2004 werd Gilauri benoemd tot Minister van Energie van Georgië in het kabinet van Saakasjvili.

MARCEL KRAMER

Marcel Kramer studeerde privaat- en bedrijfsrecht in Nederland. In 1987 is hij benoemd tot lid van het wetenschappelijke genootschap van het Institute of Petroleum in Londen. Daarnaast is hij actief in verschillende organisaties, zoals de International Organisation of Energy Economists (IAEE), de Koninklijke Vereniging van Gasfabrikanten in Nederland (KVGN) en het Energy Delta Institute (EDI) in Nederland. In 2005 is Kramer benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur en hoofddirecteur van Gasunie in Groningen. In november 2007 is Kramer gekozen tot President van Gas Infrastructure Europe (GIE), de Europese organisatie van bedrijven die gastransportnetten, opslagfaciliteiten en LNG terminals in eigendom hebben en/of opereren.

WILLEM MIDDELKOOP

Willem Middelkoop (1962) werkte na de opleiding HTS Confectie Industrie eerst jarenlang als fotojournalist. In de jaren negentig was Middelkoop actief in vastgoed en volgden de eerste publicaties op het gebied van economie en financiële markten. Sindsdien doet hij actief onderzoek naar de geheimen van dit financiële systeem. Hier heeft hij inmiddels twee boeken over geschreven: De dag dat de dollar valt (2007) en –samen met Rembrandt Koppelaar- De Permanente Oliecrisis (2008), beide uitgekomen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Sinds de start van RTL Z in 2001 werkt Middelkoop als freelance commentator vanaf de studio op Beursplein 5. Daarnaast is hij een van de oprichters van stichting PeakOil Nederland.

JEREMY RIFKIN

Jeremy Rifkin (1943) studeerde economie aan de Wharton School, onderdeel van de Universiteit van Pennsylvania, en internationale betrekkingen aan de Fletcher School of Law and Diplomacy aan de Tufts University. Sinds 1994 geeft hij les aan topmanagers uit de hele wereld over nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap en technologie, en de impact daarvan op de economie en het milieu. Hij is de oprichter en voorzitter van de Foundation on Economic Trends (FOET). Rifkin schreef het boek ‘De waterstofeconomie’, een politiek pamflet bedoeld om de wereld bewust te maken van de kwetsbaarheid van het huidige olieregime.

ALEXANDER RONDELI

Alexander Rondeli (1942) studeerde geografie aan de Tbilisi State University. Rondeli was van 1976 tot 1977 onderzoeksassistent aan de London School of Economics and Political Science. Als gastprofessor was hij verbonden aan de Emory University (1991), Mount Holyoke College (1995) en Williams College (1992, 1995 en 1997). Sinds 2001 is Rondeli de voorzitter van de Georgian Foundation for Strategic and International Studies (GFSIS).

WIM THOMAS

Wim Thomas studeerde maritieme technologie aan de Technische Universiteit in Delft. Hij staat aan het hoofd van de Energy Analyses Team in Shell’s Global Scenario Group. Zijn team is verantwoordelijk voor energieanalyses en lange termijn energiescenario’s over de hele wereld. Daarnaast adviseert de groep bedrijven van Shell over vraagstukken die met energie te maken hebben. Thomas komt als lid van de World Petroleum Council en de World Energy Council uit voor het Verenigde Koninkrijk en was in 2005 voorzitter van het Britse Institute of Energy Economics.