In de documentaire Jong in China/I Wanna Be Boss worden vijf studenten gevolgd in hun aanloop naar de Gaokao. Maar wat is dit examen precies en hoe belangrijk is het voor de studenten? Hieronder een aantal feiten en leuke weetjes op een rij.

Het toelatingsexamen in China

De Gaokao is het tweedaagse toelatingsexamen voor de universiteiten in China en sluit hiermee de 12 jaar lange periode van basisonderwijs (de basisschool en de middelbare school) af. De afgelopen 30 jaar waren er meer dan 70 miljoen inschrijvingen voor de toets. Meer dan 30 miljoen studenten zijn uiteindelijk naar verschillende universiteiten in het land gegaan. Elk jaar doen er minstens tien miljoen middelbare schoolleerlingen mee in de strijd om een plek op één van de Chinese universiteiten. De punten die worden toegekend liggen tussen de 0 en de 750. Boven de 500 punten maken studenten kans op een plek op een universiteit. Dit jaar werden de resultaten bekend gemaakt op 28 juni.

HET BELANG
Hoe belangrijk het Gaokao examen is voor de studenten in China, blijkt uit de volgende uitspraak: ‘The Gaokao allows someone very poor the opportunity to rise out of poverty' (Manuela Zoninsein in China’s SAT). Het examen maakt sociale mobiliteit mogelijk. Studenten uit relatief arme gezinnen kunnen uiteindelijk, als ze een goede score behalen, op de beste universiteiten terecht komen. En om een goede score mogelijk te maken worden concessies gedaan. Tijdens het examen in Beijing werd al het verkeer stilgezet, in Chongqing werden de bouwwerkzaamheden voor twee dagen uitgesteld en in sommige steden bieden taxi’s gratis ritten voor studenten naar de scholen aan. De ouders van Gao Mengjia, één van de studenten die gevolgd wordt in de documentaire ‘Jong in China/I Wanna Be Boss’, kozen ervoor om in haar laatste studiejaar een klein appartement te huren in de buurt van de school om goed voor haar te kunnen zorgen. In de door de aardbeving getroffen provincies Sichuan en Gansu werd het examen uitgesteld en het Ministerie van Onderwijs verzocht de universiteiten om plekken voor deze studenten vrij te houden. In Guangxi moest de Olympische Fakkel een kortere route nemen zodat de studenten geen vertragingen opliepen. Tot slot neemt het tempelbezoek in deze periode sterk toe en raadt het Ministerie van Onderwijs de studenten aan om twee keer per dag oogtraining te doen om vermoeide ogen tijdens het examen te voorkomen.

HET EXAMEN
Op zeven en acht juni dit jaar vond het Gaokao examen plaats. De onderwerpen zijn vergelijkbaar met de onderwerpen waarop getoetst wordt in Nederland. Enkele voorbeelden zijn Engels, wiskunde, geschiedenis, biologie en natuurkunde. Elk toelatingsexamen bevat naast meerkeuzevragen een essay vraag. De thema’s van deze essayvragen lopen uiteen en verschillen per stad. In 2007 werd bijvoorbeeld aan de studenten in Chongqing gevraagd een stuk te schrijven over de ‘flavors of the Gaokao’, terwijl in Ningxia de studenten in een essay hun licht moesten schijnen op ‘Accidents and an unremitting spirit’. Desondanks is er ook veel kritiek op het examen. Er zou te veel psychologische druk op de studenten komen te liggen, daarnaast wordt er te weinig nadruk gelegd op kritisch denken; bij het examen gaat het vooral om het onthouden van grote hoeveelheden informatie.