De toenemende schaarste aan energie is een potentiële bron van grote conflicten. In Energy Risk schetst Tegenlicht twee rampscenario’s bij de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie.

Door Ilse van der Velden

Olie, gas, kolen: ze zijn er nog. Maar voor hoe lang? De voorraden raken langzaam maar zeker uitgeput. En met nieuwe grootverbruikers in het spel zoals China en India, die op het gebied van energie beslist niet doen aan consuminderen, zou het einde van het tijdperk van de fossiele brandstoffen weleens sneller kunnen komen dan we hopen. Niemand die precies weet wanneer de allerlaatste oliedruppel uit de allerlaatste bron druipt. Zwartkijkers geven ons nog slechts zo’n 25 jaar om op alternatieve energiebronnen over te schakelen. Die periode, waarin de wereld langzaam maar zeker over gaat van fossiele naar volledig duurzame energiebronnen, wordt de energietransitie genoemd. Energie, het mogelijke gebrek eraan en de wedloop om zowel de grondstoffen als de beste positie op de veranderende markt, is niet alleen een van de grote thema’s van deze nieuwe eeuw maar ook een belangrijke potentiële bron van conflicten. Staaltjes daarvan hebben we gezien, toen Rusland begin 2006 en vorig jaar de gaskraan naar Oekraïne dichtdraaide, waarmee ook de toevoer naar het Westen stokte.

Volgens energie-expert Coby van der Linde is de eigenlijke energietransitie nog ver weg, maar is de manier waarop we de komende twintig jaar omgaan met het energievraagstuk bepalend voor de toekomst. We willen graag geloven in een vreedzame overgang, maar historisch gezien is de kans op conflicten groot, signaleert Van der Linde. ‘Bijzonder is, dat Van der Linde eigenlijk de enige expert is die waarschuwt voor dergelijke conflicten,’ zegt Tegenlicht-regisseur Shuchen Tan. ‘Zij legt uit dat de transitie naar duurzame energie niet alleen maar noodzakelijk is voor het milieu, maar ook strategische noodzaak is. Als je als samenleving die overgang niet snel genoeg maakt, kom je steeds scherper tegenover elkaar te staan, waardoor de kans op gewapende conflicten toeneemt.’