Achtergrondinformatie bij sleutelfiguren uit de uitzending

Axel Busch

Axel Busch. Kenner van de oliemarkten en olie als commodity. Chief markt-analist bij Energy Intelligence in London.

Ariel Cohen

Ariel Cohen. Officiële titel 'senior research fellow' bij de Heritage Foundation, een rechtse denktank in Washington DC. Voor die stichting ontwikkelde hij als deskundige op het gebied van energie en veiligheid een toekomstscenario over 'oil disruption in the Middle East'

Mikhail Deliagin

Mikhail Deliagin (1968) is een Russische econoom met een sterke politieke inslag. Was in de jaren 1990-191 overheidsadviseur, maar raakte onlangs uit de gratie van Putin. Schreef 'The World Crisis' (2003) en 'Russia after Putin' (2005). Is directeur van IPROG, een Moskous instituut voor globaliseringsvraagstukken.

William J. Fallon

Admiraal William J. Fallon (1955) was opperbevelhebber van CentCom, het Midden Oosten onderdeel van hoe de VS de wereld militair hebben verdeeld. CentCom is gestationeerd in Bahrein. Als gezagvoerder van de Amerikaanse aanwezigheid in de Perzische Golf kent hij de militaire kant van energievoorziening als geen ander. Inmiddels is William J. Fallon met pensioen.

Youssef M. Ibrahim

Youssef M. Ibrahim is Egyptenaar van geboorte maar woonde het grootste deel van zijn leven in de VS, Engeland en Dubai. Noemt zichzelf 'political risk consultant'. Schreef aanvankelijk over olie voor grote Amerikaanse kranten, werkte als hoofd public affairs voor British petroleum in London en was daarna onafhankelijk energy consultant in Dubai onder de naam Strategic Energy Investment Group. Intussen weer teruggekeerd naar New York, waar hij een eigen blog heeft (maar daar zo te zien eigenlijk te druk voor is).

Michael T. Klare

Michael T. Klare is defensiespecialist, officieel hoogleraar in vredesvraagstukken aan diverse Eastcoast hogescholen. Werkt in die hoedanigheid voor het progressieve blad The Nation. Beschouwt energie als een veiligheidskwestie. Schreef 'Resource Wars, the new landscape of global conflict' (2002), 'Blood and Oil' (2005) en meer recentelijk 'Rising Powers, Shrinking Planet, the new geopolitics of energy' (2008).

 

Edward Lucas

Edward Lucas (1962) is de Oost-Europa en Rusland-specialist van zakenblad The Economist. Fulmineert graag tegen Rusland en haar gedragingen als nieuwe gasmacht ('pipeline politics'). Schreef 'The New Cold War: how the Kremlin menaces both Russia and the West' (2008).

John Roberts

John Roberts is de gasdeskundige van het Britse informatiebureau Platts, dat onderzoek doet naar alle zaken die energie betreffen.

Charles Wald

Charles alias 'Chuck' Wald geldt als een 'groene havik'. Voormalig onderbevelhebber van USEUCom; ging in 2006 met pensioen. maar bleef lid van de Military Advisory Board. Als adviseur werkte hij mee aan de wargame 'Oil Shockwave'.