VPRO Gidsartikel

De film Het Marcouch-effect, opmaat van een Tegenlichtdrieluik over moderne democratie, volgt de hectische strijd om het politieke bestaan van Ahmed Marcouch, van stadsdeelvoorzitter in Slotervaart tot kandidaat-Kamerlid.

Het is hard gegaan met Ahmed Marcouch. Hij was onder meer politieman en leraar maatschappijleer, voor hij vanaf 2006 een stevige reputatie opbouwde als voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart, door zijn geprononceerde uitlatingen en harde aanpak van overlast en criminaliteit. Zijn onorthodoxe benadering van de problemen in de wijk bezorgde hem de bijnaam ‘Sheriff van Slotervaart’. Hij geldt binnen en buiten de PvdA als een groot politiek talent en hét antwoord op Wilders, maar de meningen zijn ook verdeeld: sommige Marokkaanse Nederlanders vinden hem een ‘verrader’ die aanpapt met het blanke establishment, sommige autochtonen waren bang dat hij heel Slotervaart onder islamitisch bestuur wilde plaatsen.

December 2009 begon de positie van Marcouch opeens te wankelen, toen het afdelingsbestuur van het nieuw te vormen stadseel Nieuw-West hem niet als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen wilde. Ondanks inmenging van de PvdA-partijtop verloor Marcouch tijdens een enerverende ledenvergadering de stemming en vervolgens het voorzitterschap aan de onbekende Achmed Baâdoud. Marcouch’ politieke bestaan hing nu aan een zijden draadje; hij moest zijn toevlucht nemen tot een plaats als lijstduwer voor de centrale stad. Met 12.000 voorkeurstemmen – alleen lijsttrekker Lodewijk Asscher kreeg er meer – kwam hij in de gemeenteraad. Maar de raad heeft vooral een controlerende functie, en het raadslidmaatschap is een parttime functie. Op 17 maart stelde Marcouch zich daarom kandidaat voor een plaats op de PvdA-kieslijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen; hij wil zowel raads- als Kamerlid zijn.