Op 9 juli 2009 werd Wall Street opgeschud door de arrestatie van computerprogrammeur Sergey Aleynikov. De in de Tegenlichtuitzending “Quants: De alchemisten van Wall Street” geïnterviewde onderzoeksjournalist Matthew Goldstein, was de eerste de het nieuws van de opmerkelijke arrestatie oppikte en naar buiten bracht. Lees het artikel hier

Aleynikov zou computercodes die gebruikt worden voor razendsnelle beurstransacties gestolen hebben van zijn voormalige werkgever Goldman Sachs (Lees op Nu).  

De advocaat van Aleynikov beweert dat zijn client de code alleen maar had gekopieerd om thuis aan te werken en niet om deze te gebruiken bij zijn nieuwe werkgever Teza Technologies, een concurrent van Goldman Sachs. Verwacht wordt dat de rechter binnenkort uitspraak doet in de zaak.

Het feit dat justitie zo snel actie ondernam op de vermeende diefstal van de code, onderstreept dat dergelijke software van groot strategisch belang is in de financiële sector. De software maakt het mogelijk om in milliseconden allerlei handelsstrategieën op de beurs door te rekenen. Als blijkt dat een aandeel in verhouding tot andere beursfondsen te laag gewaardeerd is, wordt die in een fractie van een seconde automatisch gekocht (zie artikel in FD). 

Deze vorm van beurshandel wordt aangeduid als ‘high frequency trading’ of ‘flash trading’. Per transactie is de winst klein, maar door zeer veel van deze transacties uit te voeren, kan veel geld verdiend worden. Het is inmiddels een van de lucratiefste vormen van handel op Wall Street.

Bedrijven zoals Goldman Sachs investeren dan ook miljoenen in de benodigde computersystemen. Opvallend is dat het openbaar ministerie in de aanklacht expliciet vermeldt dat de gestolen code gebruikt zou kunnen worden om beurskoersen te manipuleren.  

Dit sluit aan bij de veel gehoorde klacht dat high frequency trading tot oneerlijke marktverhoudingen leidt. Alleen bedrijven die de dure, razendsnelle software en computers kunnen betalen, kunnen nog profiteren van kleine prijsverschillen op de beurs. De traditionele handelaar is altijd een stap te laat. De Amerikaanse beurstoezichthouder, de SEC, heeft dan ook aangekondigd high frequency trading te zullen aanpakken (zie NY Times). 

Item van Bloomberg over de zaak Aleynikov op Youtube: