Tegenlicht praat met de slimste wiskundigen op Wall Street

Quants: de alchemisten van Wall Street

Tegenlicht onderzoekt hoe onze financiële markten zich steeds meer afhankelijk hebben gemaakt van modellen en algoritmen en hoe binnen een paar maanden na de crash het alweer business as usual was.

De kredietcrisis heeft laten zien dat er op een fundamentele wijze een mondiaal financieel systeem gebouwd wordt, op basis van wiskundige modellen die menselijk gedrag denken te kunnen kwantificeren. De financiële producten waarin subprime hypotheken versneden werden, hebben laten zien hoe afhankelijk we ons van modellen gemaakt hebben en hoe risicovol dat is.

Afgelopen jaar suisden wij langs de afgrond tijdens een door quants ingezette ineenstorting van de financiële markten. "Quants" zijn de wiskundigen en programmeurs in de machinekamer van ons mondiaal financieel systeem. Tegenlicht praat met de slimste Quants op Wall Street en verhaalt van binnenuit hoe de slechte hypotheken versneden werden tot winstgevende financiële producten. Hoe onze financiële markten zich steeds meer afhankelijk hebben gemaakt van modellen en algoritmen en hoe binnen een paar maanden na de crash het alweer business as usual was. Een financieel-technologische revolutie waarin het nu draait om handelen met de snelheid van het licht…

biografieën

 • Het zijn de quants die na de crash van Wall Street deels de verantwoordelijkheid in de schoenen geschoven krijgen. Het blinde geloof in hun formules en modellen lijken het financieel systeem op hun fundament te hebben laten wankelen. Een verhaal over hebzucht, angst en toeval vanuit de veelal onbekende krochten van ons mondiaal financieel systeem.

  Onze pogingen om een systeem te bouwen -waarin complexiteit en onzekerheid te tot een algoritme versimpelt worden- draagt het gevaar in zich dat de mens, het door hemzelf gebouwde, niet altijd meer kan beheersen... Hebben wij een monster gecreëerd?


  Regie: Marije Meerman
  Research: Gerko Wessel
  Productie: Janneke van de Kerkhof
  Eindredactie: Henneke Hagen / Jos de Putter

  meer zoals 'Quants: de alchemisten van wall street'