Wiskundige & "Quant"

Dr. Paul Wilmott is internationaal bekend als toonaangevend expert op het gebied van de zogeheten ‘quantitative finance’: de toepassing van wiskundige technieken op de financiële sector. Hij schreef onder andere de bestseller Paul Wilmott On Quantitative Finance (gepubliceerd door John Wiley & Sons, 2006). Wilmott was consultant bij vooraanstaande Amerikaanse en Europese financiële instellingen en heeft een hedge fonds opgericht.

deze biografie hoort bij de volgende afleveringen

Paul Wilmott promoveerde als wiskundige in Oxford en heeft daar ook de studie Mathematical Finance opgezet. Hij houdt zich bezig met voorspellingen en risicomanagement, de gebreken van standaard kwantitatieve financiële modellen, de robuustheid van modellen en hun vatbaarheid voor (valse) aannamen. En ook met de vraag hoe de financiële wereld om zou moeten gaan met deze modellen. Want wat als blijkt dat de financiële werkelijkheid, zelfs met een oneindigheid aan ingewikkelde formules en modellen, niet exact te voorspellen is? Ligt dat dan aan de makers van de modellen of aan de gebruikers ervan?

De links hiernaast verwijzen door naar Paul Wilmotts community en magazine, biografie & bibliografie en het opleidingsinstituut CQF (Certificate Quantitative Finance) dat Wilmott heeft opgezet en waar hij docent is.

Op zijn blog kan je het Financial Modelers’ Manifesto lezen waarin quants worden opgeroepen verantwoordelijkheid te nemen voor de mogelijke gevolgen van toepassing van hun modellen in de echte wereld