Tegenlicht

De Wall Street Code

Thriller over een geniale algoritmebouwer die het opnam tegen Wall Street.

Van de makers van de veel geprezen 'Quants: de Alchemisten van Wall Street' en 'Money & Speed: Inside the Black Box': nu het langverwachte laatste deel van de trilogie. In dit laatste deel wordt de zoektocht naar de winnaars en verliezers van de techrevolutie op Wall Street voortgezet. Is er een kans dat de mens de controle over dit almaar complexer wordende systeem verliest?

reacties op aflevering

De handel op de financiële markten wordt niet langer gedomineerd door mensen, maar door computers die onderling razendsnel handelen op basis van geavanceerde wiskundige regels die de optimale handelsstrategie bepalen: de zogenaamde algoritmes of, afgekort, algo’s. Het resultaat van deze digitale revolutie op Wall Street is een complex en gefragmenteerd financieel systeem dat niemand meer lijkt te begrijpen of te overzien. Een systeem waarop we allemaal zijn aangesloten: direct als u weleens uw geluk beproeft met wat aandelen Apple of indirect omdat uw pensioenfonds via deze markten belegt. De enigen die het samenspel van mens, computer en markt nog enigszins doorgronden, zijn de architecten van dit systeem: de bouwers van de algoritmen.

Haim Bodek hoort bij dit selecte én vaak zwijgzame gezelschap. Bij beurslegende Blair Hull en bij financiële grootmachten als Goldman Sachs maakte de in artificiële intelligentie gespecialiseerde Bodek naam als een geniale algoritmebouwer. Zijn bijnaam: de ‘algo arms dealer’.

In 2007 begon Bodek zijn eigen high frequency trading (ofwel flitshandel) bedrijf, waarvoor hij een in zijn ogen perfect, altijd geld opleverend algoritme bouwde. Een algo dat met de snelheid van het licht handelde. Maar dat van de ene op de andere dag niet meer functioneerde. De winsten verdwenen als sneeuw voor de zon. Getergd ging hij op zoek naar de oorzaak.

bijlagen

Bodek besluit zijn bevindingen niet voor zichzelf te houden en begint een persoonlijke kruistocht tegen een verrot systeem. Een stap die dwars tegen de ongeschreven Wall Street code van geslotenheid en geheimhouding ingaat.

In Tegenlicht doet Haim Bodek exclusief verslag van zijn zoektocht in de krochten van onze geautomatiseerde markten. Markten die van een plek waar investeerders en bedrijven elkaar vinden, verworden zijn tot een ondoorgrondelijk stelsel van datacentra waar de uitvoeringssnelheid en de kwaliteit van de algoritmes allesbepalend zijn. Waar particuliere en institutionele beleggers - zoals pensioenfondsen - altijd het nakijken lijken te hebben.

biografieën

 • Met: Haim Bodek; voormalig high frequency trader Dave Lauer; data analist Eric Hunsader; Wall Street Journal journalist Scott Patterson; trader Peter Zhang; ‘Battle of the Quants’ organisator Bartt. C. Kellermann; en beurslegendes Blair Hull en Thomas Peterffy.

  Regie: Marije Meerman
  Research: Gerko Wessel
  Productie: Marie Schutgens
  Eindredactie: Henneke Hagen/ Frank Wiering

  meer zoals 'de wall street code'