Beurslegende, filantroop en grondlegger van de automatisering van de financiële markten.

Toen Blair Hull nog op de beurs Chicago werkte, ergerde hij zich aan al het geschreeuw en gespring op de beursvloer. Volgens hem kon het allemaal veel sneller en efficiënter. Hij besloot te werken aan methodes om het handelen te automatiseren en richtte het bedrijf Hull Trading Company op, dat computers en kwantitatief modelleren toevoegde aan de beurshandel. Het bedrijf werd een van de succesvolste van de VS.

De 71-jarige Hull en zijn bedrijf worden gezien als degenen die de beurscrash van 1987 opvingen, ook wel ‘zwarte maandag’ genoemd. Doordat hij toen de onderkant van de markt opkocht, herstelde het vertrouwen in de markten weer. Aan het eind van de jaren '90 werd zijn bedrijf opgekocht door Goldman Sachs. Hull richtte een nieuw bedrijf op: Ketchum Trading, dat eveneens zeer succesvol is.

Van de conservefabriek naar Las Vegas

Hoewel Hull nu enorm rijk is (zijn vermogen wordt op enkele miljarden geschat), komt hij niet uit een bevoorrechte omgeving. Op zijn negentiende werkte hij in een conservenfabriek om zijn familie te ondersteunen en daarna ging hij zes jaar in het leger. Nadat hij zijn dienstplicht voltooide, besloot hij om verder te leren en kon hij dankzij de G.I Bill hoger onderwijs volgen, een naoorlogse wet die het voor veteranen o.a. mogelijk maakte om te studeren. Hij haalde een bachelor wiskunde aan de universiteit van Californië en studeerde verder aan de Harvard Business School.

Om zijn wiskundige vaardigheden uit te testen ging Hull naar Las Vegas, waar hij door wiskunde principes toe te passen veel winst maakte bij het spel Black Jack. Dit geld gebruikte hij als startkapitaal om te gaan handelen op de beurs in Chicago.

Politieke ambities

Hull heeft vooral naam gemaakt toen hij in 2004 meedeed aan de democratische voorverkiezingen voor senator van de staat Illinois. Hij dacht dat hij een algoritme kon bedenken waarmee hij deze verkiezingen kon winnen en investeerde een recordbedrag in zijn eigen campagne: maar liefst 29 miljoen dollar. Het mocht niet baten: Hull werd verslagen door Barack Obama.

Hull houdt zich nog steeds bezig met politieke zaken. Hij steunt verschillende doelen waaronder homorechten, abortusrechten en geeft veel geld aan de democratische partij. Ook heeft hij zijn eigen stichting opgericht: de Blair Hull Family Foundation die zich inzet voor onderwijs en sociale rechtvaardigheid.