Voormalige 'high frequency trader' die door de flash crash zijn vertrouwen in het systeem verloor.

In 2012 stopt Dave Lauer met zijn baan bij het prestigieuze high frequency trading bedrijf Allston Trading. Tijdens de flash crash van 2010 verliest Lauer zijn vertrouwen in het systeem waarin hij werkt. Tijdens deze crash stortte de Amerikaanse aandelenmarkt ineen: de Dow Jones kelderde in enkele minuten met zo'n 1000 punten. Na 20 minuten hadden de markten zich weer hersteld.

Hij getuigt later voor een commissie van de Amerikaanse senaat en de SEC (de Amerikaanse beurswaakhond) over high frequency trading, en de marktinstabiliteit die deze vorm van handelen met zich meebrengt. Hij sluit zich hiermee aan bij een groeiende groep mensen uit de financiële wereld die openheid van zaken geven, waaronder ook Haim Bodek.

Consultancy en Cowbird

Na zijn vertrek bij Allston Trading gaat Lauer als consultant aan de slag. Hij adviseert verschillende bedrijven over technologie en de structuur van de Amerikaanse aandelenmarkt. In zijn vrije tijd is hij daarbij chief technology officer van Cowbird, een site waar mensen verhalen met elkaar kunnen delen. Ook blogt hij voor The Huffington Post.