Multimiljardair Peterffy is pionier op gebied van 'high frequency trading'. Hij richtte Interactive Brokers op, de grootste online effectenmakelaar ter wereld.

Thomas Peterffy wordt in 1944 geboren in de kelder van een ziekenhuis in Budapest, terwijl er buiten een Russische luchtaanval wordt uitgevoerd. Hij leeft in de socialistische Volksrepubliek Hongarije tot hij 21 jaar oud is en hij de kans krijgt om naar Amerika te vluchten. Hoewel hij geen Engels spreekt wanneer hij aankomt in New York, weet hij al snel een plek op de American Stock Exchange te bemachtigen.

'Father of high frequency trading'

In 1993 begint hij Interactive Brokers, een online tussenhandelaar in aandelen. Het bedrijf heeft nu een jaarlijkse omzet van meer dan een miljard dollar en verwerkt meer dan een miljoen transacties per dag. Peterffy wordt gezien als de ‘father of high frequency trading’ vanwege zijn pioniersrol bij het automatiseren van aandelenhandel. Hij is goed voor meer dan 6 miljard dollar en staat op #65 van de Forbes 400.

Automated trading has brought institutions and individuals big advantages. (...) That's not to say it doesn't have issues. It has to do with the very high speed that it is being done with.

Thomas Peterffy

Hij is in de begindagen van Interactive Brokers de eerste die zijn beurshandelaren uitrust met kleine, draagbare computers. Met deze voorlopers van de iPad konden handelaren doorlopend koerswijzigingen bekijken, in plaats van ze twee keer per dag op papier aangeleverd te krijgen. Ook in het automatiseren van de beurs loopt Peterffy voorop: hij laat transacties al door een computer doen wanneer dit officieel nog verboden is. Wanneer hij te horen krijgt dat alle commando's met de hand moeten worden ingevoerd, ontwerpt hij een robothand die alles 'handmatig' op het toetsenbord intikt. 

Het kind niet met het badwater weggooien

Net als high frequency trader Dave Lauer, laat Peterffy zich nu kritisch uit over de automatisering van de beurshandel. Volgens hem is het vooral de snelheid waarmee gehandeld wordt een groot probleem. Niet alleen fouten in de software maar ook opzettelijk misbruik van het systeem krijgen volgens hem dan makkelijk de kans markten te verstoren. Wel heeft hij nog steeds vertrouwen in het gecomputeriseerde handelen dat hij ooit begon: de nadelen moeten worden ingeperkt, maar de voordelen behouden.