Teodoro Obiang, Simon Mann, Mark Thatcher en Severo Moto

Teodoro Obiang

Sinds 1979 is Teodoro Obiang (1942) president van Equatoriaal-Guinea. Met een staatsgreep maakte hij een einde aan het brute regime van zijn oom Macias Nguema en liet hij hem wegens machtmisbruik terechtstellen. Vanaf de jaren '90 is Obiang erin geslaagd om buitenlandse investeerders aan te trekken. De opbrengsten komen echter vooral ten goede aan het luxe leventje van de president zelf.

Simon Mann

Simon Francis Mann (1952) staat bekend als Britse huurling en voormalige officier van het Britse leger. Als freelanche strateeg opereerde Mann o.a. in Angola en Sierra Leone. Op 2 november 2009 verkreeg Mann 'een volledig pardon op humanitaire gronden' van president Teodoro Obiang. Op 6 november van dat jaar zette Mann weer voor het eerst voet aan wal op Britse grond.

Sir Mark Thatcher

Sir Mark Thatcher (1953) is de enige zoon van Sir Denis Thatcher en barones Margaret Thatcher, de voormalige Britse Prime Minister. Mark Thatcher haalde regelmatig de krant met zijn playboy-achtige levensstijl, interesse in de race-sport, en dubieuze zakentransacties. Voor zijn rol in de mislukte coup in Equatoriaal Guinee werd hij in Zuid-Afrika veroordeeld tot een half miljoen dollar boete en 4 jaar voorwaardelijke celstraf.

Severo Moto

Severo Matías Moto Nsá (1943) is de bekendste oppositieleider van Equatoriaal Guinea. Hij leidt een regering in ballingschap in Spanje, waar José Maria Aznar hem asiel verleende. Moto, voorman van de Progress Party, was de beoogde opvolger van Teodoro Obiang als de staatsgreep van 2004 gelukt zou zijn. In 2004-2005 moest hij onderduiken; in 2008 werd zijn asiel in Spanje verlengd.