"Geen goede uitspraak voor online privacy"

Aanklagers van de Amerikaanse justitie krijgen toegang tot Twittergegevens van drie internetactivisten die betrokken waren bij Wikileaks. Dat bepaalde een Amerikaanse rechter eerder deze week.

De Amerikaanse justitie eiste in december 2010 dat Twitter informatie afstond over de Nederlander Rop Gonggrijp, de IJslandse parlementariër Birgitta Jónsdóttir en beveiligingsonderzoeker Jacob Applebaum. Deze informatie zou nodig zijn voor het onderzoek naar de publicatie van gevoelige overheidsdocumenten door Wikileaks.

deze bijlage hoort bij de volgende afleveringen

Bezwaar

Gonggrijp, Jónsdóttir en Applebaum tekenden bezwaar aan, maar de rechter zag geen reden om de eis van justitie af te wijzen. De drie gingen rechter in hoger beroep en vroegen om de informatie niet vrij te geven totdat er uitspraak werd gedaan in het hoger beroep. Begin januari besloot de rechter daar niet op te wachten. 'Het geschil over deze zaak heeft er al meer dan een jaar voor gezorgd dat de overheid geen toegang heeft tot mogelijk bewijsmateriaal,' staat in de rechterlijke uitspraak.

Creditcardnummers

In het dwangbevel vraagt justitie niet om tweets of direct messages, maar om informatie als contactgegevens en IP-adressen. De aanklagers vroegen overigens ook om adresgegevens, creditcardnummers en informatie over verzonden bestanden, al vraagt Twitter bij aanmelding niet om je adres of creditcardgegevens en is het verzenden van bestanden technisch niet mogelijk via het microblog.

Online privacy

Het opvragen van de informatie betekent niet dat Gonggrijp verdachte is, legt het technologiemagazine Wired uit. Gonggrijp, die evenals Jónsdóttir te zien was in de Tegenlichtaflevering 'De Wikileaks code', laat op zijn blog weten dat de persoonlijke gevolgen van de uitspraak voor hem miniem zijn. ‘Er is weinig dat je van die gegevens te weten kan komen dat je niet door het lezen van mijn blog leert. Maar er staan wel grotere principes op het spel en dit is geen goede uitspraak voor online privacy.'