De Tegenlichtuitzending 'Het einde van de internet-utopie', waarin de jonge Wit-Russische internetcriticus Evgeny Morozov de vloer aanveegt met de sociale netwerkdroom, wordt momenteel tentoongesteld op een grote designexpositie in Zuid-Korea: de Gwangju Design Biennale 2011.

Morozov heeft een kritische visie op de hooggespannen verwachtingen over de democratiserende werking van sociale netwerken die op internet ontstaan. Voor Het einde van de internet-utopie werd Evgeny Morozov in een audiovisuele installatie geplaatst. In deze ruimte werden op alle muren om hem heen beelden geprojecteerd, net als in de uitzending met de Sloveense filosoof Slavoj Zižek (Leven in het einde der tijden volgens Slavoj Zižek). Morozov reageert op de beelden die overal om hem heen op hem afgevuurd worden.

Op de Koreaanse designexpositie Gwangju Design Biennale 2011 is een gelijksoortige audiovisuele installatie gebouwd. Hierin kunnen bezoekers zelf ervaren wat Morozov zag en hoorde bij Tegenlicht. Als toevoeging zijn alle reacties en beelden van Morozov in deze audiovisuele omgeving geïntegreerd. Zo krijgt de bezoeker de kans om op een unieke manier een Tegenlichtuitzending te beleven zoals die oorspronkelijk gedraaid is.

 

Het was nog even de vraag of de Gwangju Design Biennale dit jaar wel plaats zou vinden. De reden hiervoor was dat de Chinese kunstenaar en politiek activist Ai Weiwei die curator van deze expositie is, afgelopen april gearresteerd werd. Omdat de voorbereidingen al grotendeels waren afgerond, kon de expositie toch doorgaan. Ai Weiwei is inmiddels weer op vrije voeten, maar hij mag zijn land niet verlaten en hij kon daardoor de opening van Gwangju Design Biennale niet bijwonen.

De Gwangju Design Biennale vond voor het eerst plaats in 2004. De tweejaarlijkse tentoonstelling is bijzonder omdat het niet alleen de esthetische en de praktische aard van design belicht, maar ook de rol die design kan hebben voor sociaal-culturele relaties. Het thema is dit jaar ‘Design is design is not design’. De Koreaanse biennale is volgens The New York Timesset to be one of the most compelling design events of the autumn”. Bent u nog in de buurt dit najaar? De biënnale kan nog tot 23 oktober bezocht worden.


Het einde van de internet-utopie zal 26 september op de vertrouwde maandagavond om 21.00 op Ned. 2 worden uitgezonden.