Zondag 6 mei is het 10 jaar geleden dat Pim Fortuyn in Hilversum op het Mediapark werd doodgeschoten. De Nieuwe Wereld, de voorloper van Tegenlicht, ging begin 2002 bij Pim Fortuyn langs in Rotterdam. Nu wordt het nooit uitgezonden interview door de VPRO voor het eerst beschikbaar gesteld via Youtube.

In de archieven vond VPRO recent een nooit uitgezonden interview met Pim Fortuyn. Voor het programma De Nieuwe Wereld klopte IJsbrand van Veelen begin 2002 bij Fortuyn aan om zijn mening te horen over leefbaarheid, de veiligheid van steden en gated communities. Het werd een college over veel meer: over onderwijs, verantwoordelijkheid van burgers, openbaar bestuur, een sterke overheid, de Nederlandse identiteit en het belang van emancipatie van islamitische vrouwen:

‘Emancipatie van vrouwen is ongelooflijk belangrijk. En daarom vind ik het belangrijk dat met name in de islamitische culturen in dit land de vrouwen ontzettend gefaciliteerd worden om te emanciperen. Want daar ligt de oplossing van het integratievraagstuk. Als vrouwen emanciperen, dan moeten de mannen ook wel.’

In het kader van de moord op Fortuyn, zondag 6 mei 10 jaar geleden, heeft de VPRO het ruwe materiaal online gezet. Een première post mortem.