De Tegenlicht Touchdoc Money & Speed; Inside the Black Box is bekroond met een Gouden Reiger in de categorie Multimedia.

Tijdens het Keying into the Brain mediafestival op 22 mei bij Beeld en Geluid, Hilversum zijn dinsdag 22 mei de Gouden Reigers uitgereikt. De Reigers worden uitgereikt aan uitmuntende projecten op gebied van doelgroepcommunicatie met audiovisuele en interactieve media.

De jury over Money & Speed; Inside the Black Box:
“Wat kan je toevoegen aan een verhaal van een ’split second’. Veel, heel veel. De waargebeurde thriller Money & speed verveelt geen seconde. De makers zijn erin geslaagd om een verhaal te vertalen van een tv documentaire naar een zeer prettig ogende iPad toepassing, die bij het opstarten de gebruiker meteen het verhaal inzuigt.

Uiteraard mag je van televisiemakers verwachten dat ze beeld en geluid tot in de perfectie weten te combineren, en daar is in de App dankbaar gebruik van gemaakt. Maar dat een documentaire zo goed vertaald wordt naar een ander medium, waardoor uiteindelijk een andere gebruikerservaring ontstaat, wordt door de jury zeer gewaardeerd. De houdbaarheid van de informatie wordt daarmee substantieel verlengd maar de intensiteit van de beleving wordt exponentieel vergroot. En in de tijd waarin informatie steeds sneller gaat, het NOS journaal bijna entertainment is geworden, de financiële wereld (zo blijkt uit de documentaire) in een paar milliseconde enorm kan veranderen, in die tijd moet verdieping met een vergrootglas worden gezocht. Maar met een vertaling zoals Tegenlicht Money & Speed; Inside the Black Box, wordt elk onderwerp interessant.

Met dit basismateriaal was het bijna onmogelijk om een slechte iPad toepassing te maken. Maar door de manier waarop de makers de vertaalslag hebben gemaakt, is een nieuwe dimensie toegevoegd aan het begrip ‘documentaire’. De makers noemen het ‘touchdoc’, de jury noemt het ‘grote klasse’. ”

Bekijk hier Money & Speed; Inside the Black Box en download de iPad app.

Money & Speed: Inside the Black Box is tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties en NPO Innovatie & Nieuwe Media en ontwikkeld door Marije Meerman van VPRO Tegenlicht i.s.m Catalogtree. De app is gerealiseerd door VPRO Digitaal, Noodlewerk & Systemantics.