Alexander Korobko over het beeld van Poetin

Tegenlicht sprak met de in Engeland woonachtige Russische televisieproducer Alexander Korobko, die een bijdrage leverde aan de biografie 'Putin' van Chris Hutchins die onlangs uitkwam. We lieten hem clipjes zien van de Russische premier.

Korobko kijkt naar videobeelden van Poetin die op een dikke Harley Davidson aan het hoofd van een groep Moskouse bikers zijn verkiezingscampagne aftrapt op een vliegdekschip in Novorossiysk, Poetin met een zwarte band in judo, zwemmend en met ontbloot bovenlijf te paard.

Ook Korobko zag de traan die tijdens het uitspreken van zijn 'overwinningsspeech' op 4 maart 2012 over Poetins wang biggelde. Was die echt?

Of het nou de wind was, zoals Poetins woordvoerder zei, of een echte traan: het was goed, aldus Korobko. Want stel je eens voor hoeveel tranen geplengd zouden zijn als hij niet gewonnen had... Wat stemde hij trouwens zelf eigenlijk?

media, communicatie en beeldvorming

6 items

Welke rol spelen media in onze samenleving? Heeft de komst van social media onze maatschappij fundamenteel veranderd, of lijkt dat maar zo? VPRO Tegenlicht volgde de internetrevolutie en zag de waarheid vertroebelen. Alles over propaganda en image-building, van Poetin tot Trollenlegers.

Dossier