Semco-stijl: een wereldwijde bestseller en inspiratiebron. In vier stappen naar meer openheid, liefde en vertrouwen.

In 1988 publiceert de Braziliaan Ricardo Semler zijn boek Virando la propria mesa ('Draai je eigen tafel'). Het wordt een internationale bestseller en het bestverkopende niet-fictie boek van Brazilië. In het Engels verschijnt het als Maverick en in Nederland als Semco-Stijl.

Ricardo Semler beschrijft in zijn boek stap voor stap het proces naar een nieuwe manier van werken: Semco-Stijl. Hoe worden werknemers nou echt gelukkig? Lees het Semleriaanse stappenplan voor meer openheid, vertrouwen en liefde op de werkvloer.

Stap 1: maak ruimte voor een idee waar je in gelooft

Wanneer Ricardo Semler de leiding overneemt van het bedrijf van zijn vader maakt Semco scheepspompen en schroeven. Maar Brazilië is in recessie en de scheepsbouw is een van de zwaarst getroffen sectoren. Semler is ervan overtuigd dat zijn bedrijf alleen kan overleven wanneer het productieassortiment verbreed wordt. Het is tijd voor iets nieuws.

De 'oude' managers geloven echter dat de economie zal aantrekken en doen er alles aan om de vernieuwing te vertragen en zo veel mogelijk bij het oude te laten. Ricardo Semler ziet nog maar één mogelijkheid.

Om zes uur had ik zestig procent van het topmanagement van Semco ontslagen. Ik had nog nooit iemand ontslagen. Maar ze hadden niets gedaan met mijn diversicatievoorstellen.

Ricardo Semler

Stap 2: geloof in je werknemers

Ricardo Semler constateert al snel dat het wantrouwen van de eigen werknemers de basis is van het 'oude' Semco. Teveel regels zijn gericht op het in toom te houden van de ondergeschikten. Tegelijkertijd ziet hij dat veel werknemers zich niet betrokken voelen bij Semco. Ze halen geen voldoening uit hun werk. Heeft het één met het ander te maken?

Bij Semco hadden die regels een demotiverende en moedeloos makende uitwerking op hen (de werknemers). Dus dacht ik bij mezelf: waarom niet een eind gemaakt aan de meest opvallende symbolen van bedrijfsonderdrukking.

Ricardo Semler

Het 'oude' Semco, waar werknemers aan het eind van de dag gefouilleerd worden, verandert in een bedrijf waar de prikklok en de bedrijfskleding zijn afgeschaft, werknemers hun eigen werktijden bepalen en waar niemand meer een vaste werkplaats heeft.

>> Lees hier over stap 3 en stap 4>>