Deze Nigeriaanse kerk doet er alles aan om wereldwijde groei te realiseren.

In de Tegenlicht-aflevering Het welvaartsevangelie is een portret te zien van de Nigeriaanse Redeemed Christian Church of God (RCCG). De kerk is groot gemaakt door pastoor Enoch Adeboye. Zijn innovatieve manieren van het verspreiden van de religieuze boodschap hebben de kerk tot een succes gemaakt in Nigeria. De president van het West-Afrikaanse land, Goodluck Jonathan, woont bijeenkomsten bij en de kerk is ontzettend populair onder ondernemers en mensen die de economische ladder willen beklimmen.

Maar daar stopt het niet. De kerk maakt de laatste dertig jaar een snelle wereldwijde groei door en heeft inmiddels 5000 vestigingen in meer dan 100 landen. In Nederland heeft de kerk momenteel 32 parochies.

“Made in heaven, assembled in Nigeria, exported to the world.”

Enoch Adeboye

Pastoor Josiah Akindayomi sticht de kerk in de jaren vijftig van de twintigste eeuw. In een visioen heeft God hem beloofd dat de kerk 'de einden van de wereld' zou bereiken. Hij spreekt echter alleen zijn stamtaal Yoruba wat er mede voor zorgt dat de kerk onder zijn leiding relatief klein blijft.

Enoch Adeboye doceert wiskunde aan de universiteit van Lagos wanneer hij de kerk inloopt om hulp te zoeken voor zijn zieke dochtertje. Akindayomi ziet gelijk zijn opvolger in hem. In 1981 wordt Adeboye pastoor en hij transformeert de kerk volledig. Zijn volgelingen noemen hem General Overseer of Daddy G.O. en hij leidt zijn kerk als een bedrijf: strak, georganiseerd en 'top down'

Geloof, gebed en winst

Adeboye maakt op innovatieve manier gebruik van nieuwe media. Zo brengt de kerk DVD's uit met inspirerende boodschappen en wordt een dagelijkse sms-service aangeboden die goddelijke protectie biedt aan de mobiele telefoons van de ontvangers hiervan. Zowel de allerarmsten als de middenklasse voelen zich aangetrokken tot de kerk, maar de RCCG voert een actief beleid om ook de rijken (en hun middelen) bij de kerk en de verspreiding van de boodschap te betrekken. Die middelen worden onder andere besteed aan groei van de kerk buiten Nigeria en sociale hulpprogramma's.

RCCG is beroemd geworden door de intensiteit van de gebeden. Tijdens de bijeenkomsten klappen en schreeuwen de kerkgangers en spreken zij 'in tongen'. Zij geloven dat dit de Heilige Geest is die via hen spreekt. In het drie kilometer lange hoofdkwartier van de kerk, Redemption town, worden bijeenkomsten gehouden die ruimte bieden aan duizenden gelovigen. Waar Redemption Town in eerste instantie een plek was voor gelovigen om zich een paar dagen te wijden aan religieuze activiteiten begint het zich steeds meer te ontwikkelen tot een permanente vestigingsplaats waar een grote economische ontwikkeling plaatsvindt.