De snelst groeiende religie van de wereld brengt gelikte dvd's uit, heeft eigen sms-diensten en charismatische kerkleiders.

Het neopentecostalisme bewijst dat modern en conservatief elkaar niet uitsluiten. Deze tak van christendom is sterk in opkomst en brengt gelikte dvd's uit, heeft eigen sms-diensten en organiseert popconcerten. Charismatische kerkleiders doen er alles aan om het geloof te verspreiden en opbrengsten van hun kerken te vergroten.

Het redden van Europa

De aantrekkingskracht van het neopentecostalisme zit in de moderne, pragmatische aanpak. De kerken richten zich specifiek op het hier en nu. Geef aan God (vaak geld) en hij zal je in dit leven nog belonen met 'health and wealth'.

De stroming is bijzonder populair in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Op elk continent heeft het geloof andere eigenschappen. Het neemt gemakkelijk lokale tradities, muziek en andere culturele elementen over bij hun vereringsrituelen.

De beweging is ervan overtuigd dat het geloof in Europa in verval is en wil de Europeanen redden. Overal in Europa openen Afrikaanse, Amerikaanse en zelfs Zuid-Koreaanse megakerken filialen van de Pinksterbewegingen om ons te bekeren. Hun boodschap passen de filialen aan de Europese samenleving aan. 

Twee voorbeelden van neopentecostalische kerken, de Australische C3-Church en de Nigeriaanse Redeemed Christian Church of God, worden geportretteerd in 'het welvaartsevangelie'. Hieronder meer voorbeelden van succesvolle kerken.

Religie als lifestyle

In Brazilië is de kerk Bola de Neve (sneeuwbal) populair. Deze kerk uit São Paolo richt zich op jongeren. Hun kerkdiensten lijken op dansavonden, ze draaien christelijke reggae in plaats van gospel en hun diensten zitten vol met elementen uit de surfcultuur. De kerk heeft een muzieksite en radiozender, gebruikt een surfplank als altaar en doopt mensen op een glijbaan. Inmiddels zijn er dochterkerken in binnen- en buitenland. Een van hen, in de exclusieve wijk Barra da Tijuca van Rio de Janeiro, heeft zich ontwikkeld als een toevluchtsoord voor Braziliaanse sterren.

Geloof door muziek

De Hillsong kerk is een pinksterkerk uit Australië met vestigingen over de hele wereld. De kerk heeft een grote staat van dienst opgebouwd in de muziekindustrie. De Hillsong kerk heeft een eigen platenlabel dat meer dan veertig albums geproduceerd heeft. Veel albums haalden een gouden status en een ervan, People Just like us, werd platinum. De kerk heeft ook een eigen televisiekanaal dat in 2008 en 2009 in Nederland te zien was op zondagmorgen via het kanaal van National Geographic. De jaarlijks gehouden Hillsong Conference was vorig jaar in Den Haag en doet meer aan als een rockconcert dan als een religieuze conferentie.

Megakerk

Vijf van de tien grootste megakerken ter wereld staan in Zuid Korea. Naast het parlementsgebouw in Seoul staat de allergrootste: de Yoido Full Gospel Church. Het gebouw biedt ruimte aan meer dan 12.000 mensen. Vanuit omringende gebouwen volgen nog eens ruim 20.000 mensen de diensten die wereldwijd worden uitgezonden en vertaald worden in het Engels, Chinees, Japans, Spaans, Frans, Indonesisch, Maleis en Arabisch. 

Een op de twintig inwoners van Seoul is lid van de kerk. Er zijn twaalf koren, drie orkesten en het publiek zingt de hymnen mee via een gigantisch scherm. Elke zondag gaan 38.000 kinderen er naar school en de in- en uittocht van de gelovigen wordt geregeld door een gigantisch team van verkeersregelaars.