Nieuwsgierige en kritische antropoloog en socioloog Asonzeh Ukah weet alles van The Redeemed Christian Church of God.

Azonseh Ukah bestudeert de pinksterkerk de Redeemed Christian Church of God al jaren. Hij is op dit onderwerp gepromoveerd. Als buitenstaander heeft hij veel kennis opgedaan door middel van veldwerk: observatie, een stuk of veertig interviews en het raadplegen van documenten. In zijn boek A New Paradigm of Pentecostal Power bekijkt hij deze kerk van binnenuit.

Asonzeh Ukah heeft in zijn boek kritiek op de band die de kerk heeft met de voormalige regering onder leiding van Obasanjo. De socioloog vindt het storend dat Adeboye steun betuigt aan een regering waarin corruptie en politieke manipulatie plaatsvindt.

"Weet je hoe je het snelst rijk kunt worden in Nigeria? Eén: word politicus. Twee: ga in olie en gas. Drie: begin een kerk. Een tijdlang stond kerkstichting zelfs op nummer twee."

Asonzeh Ukah (in Reformatorisch Dagblad)

Daarnaast benadrukt hij dat de kerken bedrijven zijn. Als ze hun beloften niet waar kunnen maken zullen ze uiteindelijk verdwijnen. Tot nu toe werkt het voor sommige kerken goed: de gelovigen schrijven succes toe aan de kerk en mislukking aan hun eigen ongeloof. De succesverhalen worden in de kerk verteld.

Asonzeh Ukah als academicus

In 1994 haalt Asonzeh Ukah zijn bachelor Comparative Religion aan de universiteit van Ibadan in Nigeria. Daarna rondt hij twee masters af aan dezelfde universiteit: Sociology of Religion aan de faculteit van Religion Studies en vervolgens Sociology aan het Department of Sociology. Hij promoveert in 2004 aan de universiteit van Bayreuth in Duitsland.

Hij heeft de boeken The Redeemed Christian Church of God (RCCG), Nigeria - Local Identities and Global Processes in African Pentecostalism (2003) en A New Paradigm of Pentecostal Power - The Redeemed Christian Church of God in Nigeria (2008) op zijn naam staan.

Hij werkt als gastprofessor aan het Institute of African Studies van de universiteit van Bayreuth in Duitsland.