Vrijdenkersstad en 'transition town' zoekt steeds naar nieuwe manieren om de regels te breken onder leiding van de burgemeester.

In het zuidwesten van Engeland ligt aan de rivier de Avon, de stad Bristol. Deze havenstad, ongeveer ter grootte van Utrecht, kent een lange traditie van zelfbestuur en onafhankelijkheid. Een goed voorbeeld hiervan is de burgemeester George Ferguson, beter bekend als ‘the man with the red trousers’. De politiek onafhankelijke burgervader laat zich uitbetalen in Bristol Pounds, de lokale valuta, ter versterking en ondersteuning van de plaatselijke economie en ondernemers. De nationale politiek zou zich in zijn ogen niet moeten bemoeien met lokaal beleid. 

 

"“you cannot produce a good city without breaking rules” 

George Ferguson

Als je braaf alle regeltjes volgt is het resultaat in het beste geval een saaie stad, aldus Ferguson. En dus is hij naar eigen zeggen altijd op zoek naar nieuwe manieren om de regels te breken: “you cannot produce a good city without breaking rules”. 

Proeftuin

Ferguson’s grootste punt van zorg is de kloof tussen arm en rijk in Bristol. Een van de belangrijkste factoren hierin is in zijn ogen voeding en de betaalbaarheid ervan. Daarom wil hij de inwoners van de stad zo veel mogelijk betrekken bij het productieproces van lokale voedselproducten en meer verbinding creëren met de natuur die de stad omringt.

Bristol staat te boek als een zogenaamde transition town, een lokale gemeenschap die zelf aan de slag gaat om hun manier van wonen, werken en leven duurzamer te maken. De stad is een proeftuin van nieuwe ideeën en ontwikkelingen en werd dan ook verkozen tot Green Capital of Europe 2015 op basis van investeringsplannen op het gebied van transport en energievoorziening.