Postkapitalistische eco-industriële kolonie

In de postkapitalistische eco-industriële kolonie Calafou in Spanje wonen Miguel en Tatiana. De voormalige textielfabriek maakt deel uit van de Cooperativa Integral Catalana.

Vijftig kilometer ten westen van Barcelona leven en bouwen circa dertig inwoners in een oude textielfabriek sinds 2011 aan de kolonie Calafou. Open voor iedereen, maar met een aantal belangrijke uitgangspunten die iedereen deelt: zelfbestuur, beslissingen worden genomen in vergaderingen en met breedgedragen overeenstemming, ecologie, duurzaamheid en permacultuur. Behalve groene en duurzame projecten speelt technologie een belangrijke rol. Zoals het Phone Liberation Netwerk, het eigen sociale netwerk waarmee de inwoners communiceren en alternatieve valuta zoals de Bitcoin.

Doel van de kolonie is om een verlaten industriële kolonie om te vormen tot een plek om te leven en werken en er oplossingen te ontwikkelen waar iedereen iets aan kan hebben. De plek is geen vakantieplek, maar je kan er wel op bezoek. Vantevoren bellen voor een slaapplek en eten. Wellicht dat je ook gevraagd wordt om iets nuttigs mee te nemen naar de kolonie. Elke zaterdag is er open dag met rondleidingen. Dan loop je kans om de Braziliaanse filmmaker Miguel of Tatiana tegen te komen, die beiden te zien zijn in Youtopia.

Tatiana is dochter van een Argentijnse moeder en een Chileense vader die als dissident uitweek naar Argentinië. Ze woonde vijf jaar in Amsterdam, waar ze onder andere werkte als interaction designer en als VJ in Paradiso. Sinds 2011 woont ze in Calafou waar ze zich bezighoudt met communicatie, de kippen en de ganzen.

Groter geheel

De kolonie is onderdeel van de Cooperative Integral Catalana (CIC). Het initiatief is begonnen in mei 2010, maar kent zijn oorsprong in de crisis van 2008. Deze organisatie omschrijft zichzelf als een 'transitional initiative for social transformation from below, through self management, self organization and networking'. De CIC wil een volwaardig alternatief zijn voor de kapitalische maatschappij en moedigt burgerlijke ongehoorzaamheid aan.

Het is een netwerk van verschillende lokale coöperaties die allemaal van onderop georganiseerd zijn. Door deze gezamenlijke aanpak moet een integraal alternatief voor de bestaande maatschappij ontstaan. Gorka Pinillos is namens de CIC te zien in Youtopia. Zijn inspiratie haalt de Bask Pinillos uit de strijd van de zapatistas. Zelf woont hij op een andere nodo van de CIC, een oude boerderij die ze gekocht hebben. In totaal heeft de Catalaanse beweging al meer dan 850 leden en duizenden mensen die medoen aan verschillende debatten en projecten.