F.C. United of Manchester (FCUM) is geen normale voetbalclub. Het is een club die is opgericht voor én door de supporters, als protest tegen de overname van de originele Manchester United voetbalclub.

FCUM is een club die volledig van én voor de supporters is. Alles wordt democratisch besloten: van het ontwerp van het logo tot het kiezen van bestuursleden en het vastleggen van de prijzen van de seizoenskaarten. Ook de naam van de club is door de supporters gekozen. 
 

 'We can't stop them taking the football club, but we can stop them taking our soul, and taking our cash..'

FCUM-voorzitter Andy Walsh in 'Baas in eigen club'

F.C. United of Manchester werd opgericht in 2005, toen de club van Manchester United onder luid protest werd overgekocht door de Amerikaanse zakenman Malcolm Glazer. Binnen enkele maanden hadden hij en zijn familie 98% van de aandelen van de club in handen, waarmee 'de Glazers' volledig eigendom over de club hadden genomen. Om deze aandelen te kunnen kopen hadden ze de club wel in de schulden gestoken. Ook hadden ze de prijzen van de seizoenstickets (en de lonen van de spelers) flink verhoogd. De supporters voelden zich niet meer thuis bij 'hun' vercommercialiseerde club. 

Onze eigen club

Boos en teleurgesteld besloten zo'n tweeduizend Manchester United supporters daarom hun eigen club op te richten. Een ander soort club, met een duurzaam voetbalmodel. Om dit te bereiken doneerden meer dan vierduizend mensen geld (samen meer dan honderdduizend Engelse pond), met als resultaat: de oprichting F.C. United of Manchester, een club die wordt gerund voor én door de fans.

F.C. United, zoals het in de volksmond genoemd wordt, speelde haar eerste (vriendschappelijke) wedstrijd tegen Leigh RMI op 16 juli 2005 (0-0). De club draagt rood, zwart en wit en heeft geen sponsorlogo op haar t-shirts. In plaats daarvan draagt ze haar clublogo, waarop elementen van het rijkswapen van Manchester staan: het schip staat voor de industrie van de stad, en de drie strepen symboliseren de drie rivieren van Manchester. Momenteel speelt de club in de Northern Premier League Premier Division, zes divisies onder de Premier League. 

Als reactie op de vercommercialisering van de voetbalcultuur heeft de club een non-profit online winkel opgezet, waar supporters clubattributen kunnen kopen. Ook hebben ze een online televisie-platform opgezet, waar hoogtepunten uit de wedstrijden en nieuwsupdates worden geplaatst. Vrijwilligers hebben een FCUM-radiostation opgezet.

Sinds haar oprichting speelt de club de 'thuis'-wedstrijden in het stadion van F.C. Bury, Gigg Lane, een uur rijden van Manchester. Deze afstand is een doorn in het oog van de FCUM-supporter. Daarom hebben ze plannen gemaakt voor de bouw van hun eigen stadion in het district Moston, nabij Manchester. Ook de bouw van het stadion, die in november 2013 is begonnen en zo'n drieëneenhalf miljoen pond kost, wordt door de clubleden zelf gefinancieerd. Hiervoor maken ze onder andere gebruik van een zogenaamd 'maatschappelijk aandelensysteem', waarbij de donateurs hun geld (maximaal twintigduizend pond per persoon) minstens drie jaar moeten vastleggen. Verder is vastgesteld dat het stadion nooit met winst kan worden verkocht en altijd voor publieke doeleinden gebruikt moet worden.

Andy Walsh

Om lid te worden van FCUM moet iedereen jaarlijks twaalf pond aan lidmaatschap betalen. Daarvoor ontvangt ieder lid een aandeel in de club en heeft hij/zij een stem bij de clubvergaderingen. Het stemrecht is niet afhankelijk van de hoogte van donaties: iedereen beschikt over één stem. Het clubbestuur bestaat uit elf leden, die allen benoemd zijn door de supporters. Twee medewerkers werken fulltime: de voorzitter Andy Walsh en de secretaris Lindsey Howard. 

Walsh is de drijvende kracht achter de oprichting van F.C. United of Manchester. Sinds zijn eerste voetbalwedstrijd, waar zijn vader hem als vijfjarig jongetje mee naartoe nam, was hij altijd overtuigd Manchester United-supporter. Maar de komst van de Glazers en de verhoging van de prijzen zorgden ervoor dat hij de seizoenstickets van 'zijn club' niet langer kon betalen. In 2005 besloot hij daarom zijn lidmaatschap op te zeggen: de meest pijnlijke beslissing van zijn leven. Toen is hij begonnen met het oprichten van F.C. United of Manchester, de club van de supporters.