Een zoektocht naar de toekomst van onze soort

Wat is de mens? Een zoektocht van Bas Heijne naar de toekomst van onze soort in zes afleveringen op woensdagavond om 23.00 uur op NPO2.

Een baby gemaakt uit drie ouders, met één pil een traumatische herinnering wissen, met laserlicht iemands gedrag sturen of menselijke organen opkweken in varkens. Geen sciencefiction, maar realiteit. In de zesdelige Human/VPRO serie De Volmaakte Mens gaat schrijver en columnist Bas Heijne op zoek naar de toekomst van onze soort. Vanaf woensdag 13 mei 2015 (23.00 uur) op NPO2.

Wat is de mens?

Wereldwijd werken wetenschappers aan nieuwe technieken die onze ongemakken wegnemen, gebreken repareren en ons gezonder, slimmer, handiger en ouder maken. Maar wat gebeurt er met ons mens-zijn als ingrijpende technieken net zo vanzelfsprekend worden als een kunstgebit of steunkous? En als verbeteren net zo gewoon wordt als genezen? Hoe beïnvloedt dit onze samenleving?

In zes afleveringen trekt Bas Heijne langs laboratoria over de hele wereld, waar wetenschappers hem hun baanbrekende vindingen tonen. Met filosofen en andere denkers buigt Heijne zich over de ethische dilemma’s die deze ontwikkelingen met zich meebrengen. Wat zijn de maatschappelijke gevolgen als perfectie de norm wordt en imperfectie een keuze? Wie is verantwoordelijk voor de gevolgen van technologische ontwikkelingen? En worden we er meer of minder mens van?

De Volmaakte Mens is veel meer dan alleen een televisieserie. Ook andere programma’s op radio en televisie, zoals Andere Tijden, OVT, VPRO Tegenlicht en OBA-live besteden aandacht aan het thema. In aansluiting op De Volmaakte Mens zendt NPO Doc tussen 9 en 15 mei 2015 documentaires over nieuwe technieken die het mogelijk maken om in te grijpen in de menselijke natuur en over de ethiek hiervan. Het NRC zal stukken publiceren van presentator Bas Heijne.

De afleveringen zijn terug te kijken op de site van De Volmaakte Mens. Hier zijn ook achtergrondartikelen te lezen, bio's over de denkers en een begrippenlijst.