De redactie stelde een longlist samen waar het publiek op kon stemmen. Nu is de meest favoriete Tegenlicht-aflevering aller tijden bekend.

De redactie stelde een longlist samen uit het rijke archief van 12,5 jaar VPRO Tegenlicht met 19 afleveringen waarop het publiek kon stemmen. Stemmers konden ook nog een eigen aflevering aandragen buiten deze lijst om. Meer dan 1.500 mensen brachten hun stem uit. Uiteindelijk werd de aflevering Goldman Sachs en de vernietiging van Griekenland met 9,6% van de stemmen verkozen tot meest favoriete Tegenlicht-aflevering aller tijden. De aflevering is hieronder terug te kijken.

Op een nipte tweede plek eindigde Groen Goud 2, een aflevering uit oktober 2014 over de winst die valt te halen uit het herstel van ecosystemen in Spanje, Egypte en India. De aflevering haalde met 9,4% van de stemmen de tweede plek, nadat het lange tijd telkens net buiten de top 3 bivakkeerde.

Met 8,7% van de stemmen eindigde De dag dat de dollar valt... op de derde plek. Deze aflevering uit 2005 ging lange tijd op kop in de peiling. In deze aflevering presenteren VPRO Tegenlicht en NRC Handelsblad in nauwe samenwerking een proeve van 'stel dat'-journalistiek.

Eervolle vermeldingen

Veel afleveringen streden lang mee om de verkiezing tot meest favoriete aflevering, maar haalden het uiteindelijk net niet. Quants: de alchemisten van Wall Street (7%), De strijd om het zaad (6,6%), Afval = voedsel, deel 1 (6,4%), De kapitale kracht van geluk (6,3%) en   Money & Speed: Inside the black box (5,9%) kregen wel veel stemmen, maar haalden de top 3 net niet.

In het vrije invulveld werd Gratis Geld het meest genoemd met twintig stemmen. Het eerste deel van Groen Goud en Overvloed werden ook beiden vaker dan tien keer genoemd. Daarmee hebben deze afleveringen een eervolle vermelding verdiend.