Vijf interviews met mannen die zonder bezit of afval leven

Een expeditie naar Antarctica met zelfgebouwde auto, bouwen met restafval, geheel afvalloos of bezitloos leven. Ontmoet vijf mannen met een missie.

We wonen in een wereld waar steeds meer afval wordt geproduceerd en je een overvloed aan spullen tot je beschikking hebt. Hoewel dit zich met de dag blijft opstapelen, sluiten veel mensen er hun ogen voor. Stortplaats Aarde kan nog niet op veel reddende engelen rekenen.
 

Lees het interview met Wilco

Want 'in je eentje maak je toch geen verschil' of 'het is zo'n groot probleem dat ik niet weet waar ik moet beginnen'. Excuses genoeg, maar wat kun je wel doen? Aangezien goed voorbeeld doet volgen, interviewen we vijf mannen die proberen weinig afval te produceren of bezitloos te leven. 
 

Lees het interview met Arjen

Heilige Drie-eenheid

In de aflevering 'Einde van bezit' vertelt architect Thomas Rau over de 'next economy' die hij voor ogen heeft. In die wereld moet de aarde als gesloten systeem beschouwd worden. Uiteindelijk komt er niets meer bij, er kan alleen verlies optreden. De producerende industrie moet verantwoordelijkheid nemen en nadenken over de langere termijn en producten op de markt brengen die geheel afbreekbaar zijn. Een circulaire economie waar de consument, producent en bovenal de natuur van profiteert. De moderne Heilige Drie-eenheid.
 

Lees het interview met Robbert

Hoewel Rau deze filosofie in zijn bouwwerken laat terugkomen, staat deze nieuwe economie voor de gewone sterveling nog in de kinderschoenen. De consument is op zichzelf aangewezen aangezien de meeste producten een houdbaarsheiddatum hebben en niet volledig afbreekbaar zijn.

Wat doen burgers wel om hun footprint zo beperkt mogelijk te houden? We stellen je voor aan vijf mannen met een missie. Zij zetten zelf in op verandering en geven handvaten en inspiratie over hoe jij ook aan de slag kunt gaan. 
 

Lees het interview met Merijn

Gewoon beginnen

VPRO Tegenlicht laat vijf mannen aan het woord die ieder op hun eigen manier minder troep maken. Wilco vertelt over zijn 'Zero-Waste Expeditie' naar Antarctica, terwijl Eduard hard werkt aan een chalet van restafval.

Plastic afval wordt door kunstenaar Merijn onder handen genomen, hij heeft er een surfboard van gemaakt waarmee hij de hele Nederlandse kust afging. Arjen daarentegen heeft juist twee jaar geheel zonder afval geleefd. In die jaren heeft hij slechts een paar vuilniszakken aan de weg gezet.
 

Lees het interview met Eduard

Die overvloed aan troep wordt ook minder zodra je niets meer bezit. Oud-bankier Robbert maakte daarom vier jaar geleden een drastische keuze. Hij gaf al zijn spullen weg en ging leven uit zijn backpack. Hoewel alle mannen op hun eigen manier actie ondernemen, geven ze allemaal dezelfde boodschap mee. Je moet gewoon beginnen.