VPRO Tegenlicht interviewde vier oprichters van een fossielvrije startup. Wat is de drijfveer geweest om hun onderneming op duurzame wijze op te zetten?

Van een elektrische scooter tot aan ruimte-technologie inzetten om aquariums schoon te maken. En van een biobrandstof voor racewagens tot iedereen aan de zonne-energie helpen. Duurzame bedrijven zijn allang voorbij de fase van de geitenwollensokken. VPRO Tegenlicht interviewt vier ondernemers die fossielvrije bedrijven zijn begonnen. Of juist andere toepassingen verzinnen voor CO2.

Wat zijn de voornaamste redenen om je onderneming CO2-neutraal te houden? Is het puur ideologisch, of gewoon een lucratief gat in de markt? De een wil met zijn bedrijf een activerende boodschap uitdragen om de wereld te verbeteren, de ander ziet het klimaatprobleem als een kans om zijn brood mee te verdienen. Welke tegenslagen kregen deze oprichters te verduren bij het opzetten van hun bedrijf? Of kwam hun duurzame insteek hen juist ten goede?

Enie

De broers Van der Meulen droomden van een wereld waarin duurzame energie mainstream is. Ze geloven in een overgang waarin keuzes en verantwoordelijkheden bij individuen worden neergelegd. Duurzame energie was helaas nog niet voor iedereen toegankelijk - dat zagen ze graag anders. Met dit idee is Enie opgericht: Iedereen krijgt zo de mogelijkheid om zijn eigen zonne-energie op te wekken. Milan vertelt over de ontstaansgeschiedenis van Enie.

Lees het interview met Milan

Gutts

Edward heeft altijd een voorliefde voor racen gehad. Waar die vandaan komt weet hij niet, "dat zit in je". Ook was hij werkzaam bij het Wereld Natuur Fonds, waar hij projecten in duurzaamheid leidde. Iets verkwistends als racen combineren met duurzaamheid lijkt onmogelijk, maar Edward heeft het voor elkaar gekregen. Met zijn bedrijf Gutts ontwikkelt hij bio fuel voor de racewereld. De racebaan heeft volgens Edward een catwalk-functie; Het laat nieuwe ontwikkelingen en technologieën zien waaraan de rest van de industrie een voorbeeld aan neemt.

Lees het interview met Edward

Skytree

De aanleiding om een bedrijf te beginnen kan zomaar uit de lucht komen vallen. In het geval van Skytree zelfs uit de ruimte. Deze startup komt voort uit een technologie om CO2 uit de lucht te filteren, ontwikkeld door de European Space Agency. De heren van Skytree stellen dat CO2 heus niet altijd een probleem hoeft te zijn. Ze kijken liever naar de mogelijkheden, zoals het zuiveren van water. We spraken één van de oprichters, Bardia, over de achterliggende gedachte.

Lees het interview met Bardia

Van.Eko

Voor Vaniek is het altijd een jongensdroom geweest om zelf een gemotoriseerd voertuig te ontwerpen. Twee of vier wielen, mens- of raketaangedreven, dat maakt niet uit. Hij ontwierp een bio-based elektrische scooter, de Be.e. Voor Vaniek is de duurzame kant van zijn ontwerp onmisbaar om het beste van het beste te kunnen bieden. Van baanbrekende materiaaltoepassingen tot de meest duurzame eigenschappen; dit zoemende bijtje heeft het.

Lees het interview met Vaniek