Staatseigendommen in Griekenland staan te koop. Van loterij tot goudmijn, alles gaat onder de hamer. Wat levert deze executie-verkoop op?

Volgens het derde, meest recente "reddingsplan" moet Griekenland circa 50 miljard euro ophoesten met het privatiseren van haar bezittingen. Buitenlandse investeerders staan in de rij om een vinger in de Griekse pap te krijgen. De Russen tonen interesse in de gasindustrie en de voorkeur van China gaat uit naar Griekse infrastructuur. Er is sprake van een totale leegverkoop: alles moet weg.

De bedragen die de aangeboden eigendommen moeten opleveren, variëren van enkele miljoenen tot zelfs miljarden euro's. Welke bezittingen brengen uiteindelijk het meeste geld in het laatje, en welke problemen ontstaan er rond de onderhalingen hierover? Deze Griekse staatseigendommen staan in de etalage.

Privé-eilanden

Al enkele jaren is de verkoop van Griekse eilanden een populair thema in het Griekse crisisdebat. Welvarende investeerders kunnen eenvoudig een Grieks eiland aanschaffen via Private Islands Online, een digitale makelaardij voor privé-eilanden. Prijzen variëren van vijftig miljoen euro tot uitverkoopprijzen van drie miljoen euro. Hollywood-ster Johnny Depp kocht afgelopen maand het eiland Strongyli en voetballer Cristiano Ronaldo gaf zijn agent een eiland als huwelijkscadeau.

Het Griekse gasbedrijf

In mei 2013 gaf de Russische energiegigant Gazprom aan bereid te zijn 900 miljoen euro neer te leggen voor het Griekse gasbedrijf DEPA, maar zag hier in de laatste fase van de onderhandelingen vanaf. De verkoop aan Rusland is waarschijnlijk ontmoedigd door zowel de Verenigde Staten als Europa, om een toename van Russische invloed in de Europese gasindustrie te voorkomen. Een gemiste kans op bijna een miljard euro vanuit Rusland.

Haven van Piraeus

Sinds 2008 exploiteert het Chinese staatsbedrijf COSCO één van de twee haventerminals in Piraeus. China betaalde hiervoor 500 miljoen euro, en investeerde vervolgens nog eens zo’n 900 miljoen euro om de haven te moderniseren. Een investering in de Griekse havens is van een strategisch belang: Griekenland is een maritieme hub die Europa, de Balkan en het Midden-Oosten met elkaar verbindt.

 

We believe that Piraeus can be the biggest port in the Mediterranean and one of the most important distribution centres because it is the gateway to the Balkans and southern Europe.

COSCO-frontman Fu Cheng Qiu

De nationale loterij

De Griekse overheid heeft de nationale loterij voor een "luttele" 712 miljoen euro verkocht aan Emma Delta, een investeerderscollectief onder leiding van een Tsjechische investeerder en een Griekse oliebaron. Een koopje: de door Emma Delta betaalde prijs lag ongeveer 33 miljoen euro lager dan de beurswaarde die de loterij op dat moment kende.

Veertien Griekse vliegvelden

De Duitse overname van veertien Griekse regionale vliegvelden maakt onderdeel uit van de Griekse bailoutdeal en is goed voor 1,23 miljard euro. De vliegvelden zijn toegekend aan Fraport AG, dat bovendien dertig miljoen euro huur per jaar betaald.

Waterleiding & riool van Athene

Het Atheense water- en rioleringsbedrijf EYDAP had in mei 2014 een beurswaarde van 984 miljoen euro. Het bedrijf stond bovenaan het 'uitverkooplijstje' van de Griekse overheid, ware het niet dat de Griekse Raad van State de verkoop verbood. Deze oordeelde destijds dat een dergelijke privatisering tegen de grondwet ingaat, omdat de volksgezondheid dan niet langer gewaarborgd zou blijven.

De mijn van Skouries

Het Canadese Eldorado Gold nam in 2012 de goud- en kopermijn van Skouries over in ruil voor een investering van ruim een miljard euro over vijf jaar. De export van het gewonnen goud en andere metalen zou Griekenland volgens Eldorado Gold bovendien zo'n 500 miljoen euro opleveren. Omwonenden vrezen voor milieuschade en protesteren al jaren tegen de Canadese exploitatie van de mijn.

Totale leegverkoop

De Griekse staatseigendommen leveren enkele miljoenen tot zelfs enkele miljarden euro's op, zo blijkt uit de privatiseringsdeals die tot nu toe werden gesloten. Toch zijn er verschillende vormen van weerstand tegen de leegverkoop, die steeds duidelijker zichtbaar worden. Protestacties door de lokale bewoning en ingrepen door de Griekse overheid bemoeilijken de verdere privatisering van de Griekse kroonjuwelen. Of de Grieken op een totale leegverkoop afstevenen, is dus (gelukkig?) nog de vraag.