Euroscepticus, econoom en ex-parlementslid van Syriza, Kostas Lapavitsas, is al jaren voorstander van een Grieks vertrek uit de eurozone.

De Griekse econoom Lapavitsas (1961) is euroscepticus van het eerste uur, sociaal activist en fervent aanhanger van het marxisme. Begin 2015 werd hij verkozen tot nieuw parlementslid van Syriza en zette zijn eerste stappen in de politieke arena. Lapavitsas heeft zich bij 24 parlementsleden gevoegd die zich als links partijblok van Syriza hebben afgescheiden. De groep kon zich niet langer vinden in de meer gematigde koers van Tsipras en vormde de nieuwe partij Burgereenheid.

Lapavitsas stelt dat Griekenland niet uit de crisis kan komen als het land binnen de Europese Monetaire Unie blijft. Dan wacht het land meer werkloosheid, vergrijzing en schulden. Daarnaast wordt het gebrek aan vertrouwen en eigenwaarde bij de Grieken gevoed door alle buitenlandse inmenging, aldus Lapavitsas. Volgens de econoom verzwakt de geopolitieke positie van Griekenland alleen maar als een Grexit uitblijft en krimpt deze dan uiteindelijk in tot historische irrelevantie.

We want to give a voice to the 62 percent of the people who said 'No' and do not want bail-outs. We see strong support from the people who feel betrayed.

Kostas Lapavitsas over de nieuwe partij Burgereenheid

Griekenland moet volgens de econoom uit de Europese Monetaire Unie stappen en de drachme herinvoeren. Zo kan het land het heft weer in eigen handen nemen en de economische crisis te boven komen. In zijn boek Against the Troika vertelt Lapavitsas hoe Griekenland – en ieder ander onderontwikkeld land – door een links-strategisch plan afscheid kan nemen van de euro. Lapavitsas gelooft dat er dan langzaam weer een periode van hoop en heropbouw kan aanbreken.

 

Japans marxisme

Voordat de marxistische Lapavitsas zich begin 2015 bij Syriza voegde, was hij als professor verbonden aan de School of Oriental and African Studies van de Universiteit van Londen. Hier deed Lapavitsas onderzoek naar verschillende economische systemen en structuren. Hij ontwikkelde een specifieke interesse voor het Japanse financiële systeem.

De econoom bracht zijn studietijd door in Londen. Eerst studeerde hij aan de London School of Economics en hij behaalde zijn PhD aan het Birbeck College, een onderdeel van de Universiteit van Londen. Gedurende zijn studietijd specialiseerde hij zich onder andere in het Japans marxisme.

Lapavitsas heeft meerdere boeken gepubliceerd en schrijft voor The Guardian.