De prachtige beelden van groene initiatieven in Tropicana in Rotterdam gaven kijkers hoop en inspiratie. Het zet ook aan tot denken: wat zijn de volgende stappen om een circulaire economie op grote schaal te verwerkelijken?

blue economy

'U moet geïnspireerd, vrij en open denken. En u moet altijd zoeken naar welke opportuniteit heb ik nog niet gezien,' aldus Gunter Pauli. Pauli is bedenker van het concept Blue Economy. Een concept dat veel kijkers aanspreekt.

een bubbelbad van duurzaamheid

In het oude zwembad Tropicana in Rotterdam wordt de Blue Economy op kleine schaal in praktijk gebracht. 'Een bubbelbad van duurzaamheid' noemt een kijker het.

En de initiatieven spreken aan: de eerste tas van fruitleer wordt al besteld.

duurzame ondernemers?

Hoewel veel kijkers enthousiast waren over de lokale initiatieven in Tropicana, vonden sommigen dat er veel mannen en vrouwen in pakken aan het woord waren. Zijn die wel echt geïnteresseerd in een groene toekomst?

De werkelijkheid ligt misschien toch anders dan het beeld dat de aflevering schept, oppert een kijker. Of is afval als businessmodel juist the way to go om echte stappen te maken?

toekomst

Vooral is het toch ook een aflevering over de toekomst. Zal er over een aantal jaar echt een landelijke circulaire economie zijn? De kijkers zijn benieuwd.