Wat kan technologie betekenen voor het politieke systeem?

Bernie Sanders ontketende met zijn campagne een nieuwe politieke beweging die lokaal, digitaal en bottom-up het tij in in Washington wil keren. Technologie is de sleutel en moet de democratie weer van de mensen maken. VPRO Tegenlicht zet een aantal initiatieven op een rij waarbij digitale innovatie en politieke vernieuwing voorop staan.

progressive coders

Progressive Coders begon als Coders for Sanders, een groep jonge programmeurs die vrijwillig software en apps ontwikkelden waarop de online campagne van Bernie Sanders dreef. Na het verlies van Sanders blijft de groep actief. Het doel: de nieuwe politieke beweging die uit de Sanders campagne is ontstaan tech-klaar te maken voor de toekomst. Met ruim 2000 programmeurs ontwikkelt de organisatie apps en web-based campaigning tools. Allemaal open source en gratis te gebruiken, zodat iedereen campagne kan voeren zichzelf verkiesbaar kan stellen in de politiek.

the united states digital service

Niet alleen Bernie Sanders wist getalenteerde programmeurs tijdens zijn campagne aan te trekken, ook Obama startte in 2014 een eigen politieke startup in het Witte Huis: The United States Digital Service. Jong talent probeert volgens de principes van Silicon Valley de software van de overheid drastisch te vernieuwen en toegankelijker te maken voor burgers. Luister naar mede-oprichter Haley Van Dyk.

code for america

Deze non-profit organisatie is het initiatief van de Amerikaanse Jennifer Pahlka. Code for America pleit voor een transparante overheid die meer in verbinding staat met burgers met behulp van technologie. In 2012 zet Pahlka haar visie uiteen in een TED Talk, waarbij ze programmeurs oproept om niet de zoveelste iPhone-game te programmeren, maar om te programmeren voor volk en vaderland. 

democracyos

'We are 21st century citizens doing our best to interact with 19th century designed institutions that are based on an information technology of the 15th century. It's time we start asking: What is democracy for the internet era?', stelt de Argentijnse digitale activist en politicoloog Pia Mancini in haar TED Talk. Mancini ontwikkelde de app DemocracyOS, waarin gebruikers met elkaar in discussie kunnen gaan over politieke onderwerpen. Ze vertelt erover in haar TED Talk 'How to upgrade democray for the Internet era'.